Austria: Important este ca acea clădire, situată în centrul oraşului Braunau-am-Inn, la frontiera cu Germania, să nu mai fie recunoscută în forma sa exterioară, a declarat ministrul Wolfgang Sobotka presei de la Viena. 

Guvernul vrea să evite ca această casă, goală de mai mulţi ani, să devină loc de pelerinaj neonazist. 

Ca urmare a avizului dat în acest sens de o parte a clasei politice, inclusiv partidele de opoziţie Verzii şi FPR (extrema dreaptă), ministrul Sobotka a anunţat luni în presă că fosta casă natală a lui Hitler va fi dărâmată şi construită în loc o nouă clădire. 

Ministrul austriac a precizat marţi că locul respectiv va găzdui în viitor o instituţie administrativă sau o instituţie socială, fără a fi necesară dărâmarea sa completă. 

Anunţul demolării clădirii a suscitat indignare din partea membrilor unei comisii de expertiză constituită în această vară, potrivit căreia distrugerea acestei clădiri din secolul al XVII-lea nu este necesară pentru a face să se piardă carcaterul său scandalos. 

Opţiunea unei demolări a fost explicit propusă de guvern şi noi nu am aprobat-o, au indicat, într-un comunicat, înaltul magistrat Clemens Jabloner şi istoricul Oliver Rathkolb. 

În raportul său, comisia de experţi a explicat că utilizarea clădirii potrivit unor valori ''contrare crimelor comise de Hitler'' ar fi suficientă pentru a îndepărta simbolismul ataşat de acest loc, fără să fie nevoie să se dărâme clădirea.

AGERPRES