Guvernul australian a crescut bugetul militar. Australia va aloca 1 miliard de dolari australieni, aproximativ 770 milioane dolari americani, pentru achiziționarea unui armament de cea mai înaltă performanță. Totul se întâmplă în urma înrăutățirii relațiilor cu China.

Australia va aloca acești bani pentru dezvoltarea noii capacităţi de luptă a forţelor sale navale, printre care dotarea cu rachete cu rază lungă de acţiune şi torpile, a anunţat luni guvernul de la Canberra, relatează Reuters. Suma face parte dintr-o creştere a bugetului militar anunţată anterior pentru următorii zece ani, în contextul în care Australia caută să-şi concentreze puterea militară în regiunea indo-pacifică, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu China.

Într-o declaraţie, executivul australian a explicat că forţele navale australiene vor fi dotate cu rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte pe mare, cu rachete sol-aer, cu torpile uşoare avansate şi cu capacităţi maritime de atac contra unor ţinte la sol, în vederea ”proiectării şi a menţinerii controlului pe mare”. ”Aceste noi capacităţi vor fi un mijloc de descurajare solid şi credibil, care va asigura stabilitatea şi securitatea în regiune”, a subliniat ministrul australian al apărării, Linda Reynolds.

Guvernul australian a afirmat că va asigura rachete anti-navă şi sol-aer cu rază de acţiune de peste 370 km şi rachete contra unor ţinte la sol cu rază de acţiune de 1.500 km pentru a ”consolida protecţia resurselor maritime şi ale frontierelor” Australiei.

Australia își închide granițele

Granițele Australiei nu se vor deschide prea curând, spune un înalt responsabil australian în domeniul sănătății, Brendan Murphy. Acesta a mai spus că, în ciuda campaniilor de vaccinare, nu se știe dacă acesta va împiedica transmiterea coronavirusului. “Cred că în cea mai mare parte a anului (2021) noi vom mai avea încă importante restricţii la frontiere”, a declarat el la postul ABC. “Chiar dacă o bună parte a populaţiei va fi vaccinată, nu ştim dacă aceasta va împiedica transmiterea virusului. Este posibil ca măsurile de carantină să mai dureze ceva timp”, a spus el.