Andrew Prelea conducea, până acum, subsidiara românească a Vast Resources, iar de la 1 ianuarie 2018 va prelua rolul de CEO al companiei și se anticipează că va face parte din consiliul director al companiei. Andrew Prelea este fiul fostului consul onorific al Australiei la Bucureşti, George Prelea. Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale în Tunari (circa 420 de locuinţe), lângă Bucureşti, şi a construit locuinţe pentru angajaţii Ministerului Apărării Naționale.

„Când Roy Pitchford (fostul CEO, n.red.) a intrat în consiliul de administrație al companiei în urmă cu trei ani, Vast Resources era aproape exclusiv concentrată pe Zimbabwe, țara sa de baștină. În ultimii ani, ținta noastră s-a îndreptat spre România, iar acest motiv l-a determinat pe Roy să demisioneze în favoarea lui Andrew. Sunt convins că Andrew este bine poziționat pentru a ne executa obiectivele strategice din România, să mențină și să extindă interesul nostru din Zimbabwe“, a declarat Brian Moritz, președintele Vast Resources.

În vara acestui an, producătorul a demarat primele teste în ceea ce priveşte procesarea de metale preţioase, aur şi argint, la mina Mănăila pe care o deține în județul Suceava. Chiar dacă nu a putut vorbi despre puritatea aurului extras, Andrew Prelea, a declarat atunci pentru Capital că primele rezultate indică posibilitatea obţinerii a 80 de grame de concentrat de aur la o tonă de minereu extras şi de 114 grame de argint la fiecare tonă săpată. Cantitatea este mică, pentru că baza de exploatare a minei sucevene este cuprul şi zincul.

Compania preconiza că va putea să extragă lunar de la mina din Mănăila circa 30 de tone de concentrat de aur şi argint. Minereul extras este amestecat şi cu alte metale, astfel încât acesta trebuie trecut prin procesul de flotaţie.

„Nu procesăm concentratele «native» de aur și argint, așadar este vândut ca minereu, iar procesele finale sunt făcute de clienţii noştri. Dorinţa noastră este să găsim parteneri în România şi suntem în discuţii avansate cu diferite instituţii care credem că ar fi interesate de prelucrarea concentratului pe care îl producem“, a menţionat Prelea.

Mai clar, din concentratul brut obţinut de Vast Resources, care conţine pe lângă metale preţioase şi alte metale, se poate obţine prin prelucrare un produs şi mai concentrat, care ulterior poate fi topit.

 

„Odată ce este într-un format care poate fi vândut, concentratul nostru ar trebui să fie la un preţ cu aproximativ 5% sub preţul de pe London Metal Exchange“, menţionează directorul companiei miniere. Astăzi, preţul de tranzacţionare al aurului este de puţin peste 40 de dolari pe gram. Astfel, din fiecare tonă de minereu aurifer extras, Vast Resources poate obţine circa 3.000 de euro.

Producătorul a anunţat că nu va folosi substanţe chimice la procesarea minereului, ci va separa aurul şi argintul de restul materialelor prin zdrobire şi centrifugare.

În iulie 2015, Vast Resources a cumpărat 50,1% din Sinarom Mining Group, care operează cariera Mănăila şi care deţine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic.

Britanicii au mai cumpărat în primăvara lui 2015 şi 80% din firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Tranzacţia a fost evaluată la 1,35 mil. dolari şi a inclus preluarea activelor minei Băiţa-Plai din Bihor. Cariera conţine 1,8 milioane de tone de minereu (aur, argint, cupru, zinc, plumb, tungsten şi molibden).

Printre acţionarii Vast Resources, companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, se regăsesc firme cu renume internaţional precum Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Wealth & Investment.