Într-un comunicat al Ministerul Finanţelor Publice, se arată că această instituţie şi Banca Naţională a României au demarat discuţii preliminare, cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Instituţiilor Financiare Internaţionale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic şi a necesarului potenţial de finanţare externă a României.

În urma discuţiilor preliminare, autorităţile române au în vedere accesarea de asistenţă financiară externă pe termen mediu, decizie comunicată Comisiei Europene. În contextul crizei financiare globale actuale, o abordare prudentă a autorităţilor române are drept scop evitarea unei intervenţii târzii care ar putea afecta şi mai mult echilibrele macroeconomice, dar şi asigurarea, cu anticipaţie, pe termen mediu, a unei umbrele de protecţie faţă de eventualele vulnerabilităţi.

Pentru a diminua consecinţele negative ale crizei financiare asupra economiei reale şi a nivelului de ocupare, Guvernul României s-a angajat ferm în implementarea unui pachet de măsuri de stimulare economică şi protejare a intereselor populaţiei, coroborat cu accelerarea reformelor economice.

Asistenţa financiară externă şi măsurile proactive ale autorităţilor române se constituie într-o garanţie de consolidare a stabilităţii financiare, pe termen mediu, încurajând astfel, relansarea mediului de afaceri şi recâştigarea încrederii investitorilor în potenţialul economic al României. Pe termen lung, se asigură condiţiile necesare fructificării oportunităţilor de creştere economică în momentul relansării economiei globale.

Independent de discuţiile cu privire la asigurarea finanţării externe, Guvernul îşi menţine decizia de a grăbi reformele structurale pentru modernizarea României, de a asigura competitivitatea economică şi sustenabilitatea finanţelor publice. În acest sens, avem în vedere asigurarea unui cadru de cheltuieli pe termen mediu şi continuarea reformelor din sectorul public prin măsuri de descentralizare, simplificarea regimului de taxe şi impozite, reducerea birocraţiei, creşterea capacităţii administrative şi a capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.

Citeşte şi:
România ar putea primi 20 miliarde euro de la FMI
Băsescu: Avem nevoie de un împrumut extern