Din 2019, dacă aveți pene de curent, primiți și banii automat. Potrivit unui act normativ al Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), dacă există întreruperi apărute în alimentarea cu energie electrică, consumatorii casnici primesc imediat despăgubiri, fără să mai fie nevoiți să solicite acordarea acestora.
 
Prin Ordinul ANRE nr. 11/2016 privind aprobarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, stabilește că, începând cu 1 ianuarie 2019, consumatorii casnici de energie electrică primesc, în mod automat, despăgubiri în cazul în care alimentarea cu electricitate este întreruptă.
 
Astfel, “compensațiile datorate de OD (operatorul de distribuție – n. red.) pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice se plătesc utilizatorilor racordați la RED (rețeaua electrică de distribuție – n. red.) la nivelul de JT (joasă tensiune – n. red.) în mod automat, fără a fi necesară o solicitare din partea acestora”. 
Valoarea maximă a despăgubirilor acordate consumatorilor casnici în situația întreruperii alimentării cu energie electrică este, după cum stabilește actul normativ menționat anterior, de “30 lei, pentru un loc de consum și/sau producere racordat la RED (rețeaua electrică de distribuție – n. red.) la nivelul de JT (joasă tensiune – n. red.)”, potrivit avocatnet.ro. 
 
Românii trebuie să afle că nu pentru toate penele de curent vor oprimi despăgubiri. Banii sunt dați doar în cazul în care întreruperea de curent a avut o anumită durată, ce are valori diferite în funcție de condițiile meteo. Astfel, despăgubirile se acordă în cazul în care o avarie nu este remediată:
pentru mediul urban, cu excepția municipiilor reședință de județ, în condiții normale de vreme, în maximum șase ore;
 
pentru municipiile reședință de județ, în condiții normale de vreme, în maximum patru ore;
pentru mediul rural, în condiții normale de vreme, în maximum 12 ore;
pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale rețelei electrice de distribuție aflate în zona intravilană, în maximum 48 de ore
pentru mediul urban sau rural, în condiții meteorologice deosebite care generează avarii în elemente ale rețelei electrice de distribuție aflate în zona extravilană, în maximum 72 de ore.
Dacă un român a fămas în beznă, timp de peste patru ore, deși afară vremea era normală, primește compensația de 30 de lei pe factura de curent.