Atenție mare pentru toți utilizatorii WhatsApp! Serviciile secrete ne vor citi mesajele

Sursă: Dreamstime

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) spune că Guvernul a trimis în Parlament un proiect de lege prin care lărgește în mod nejustificat interceptările electronice. Noua lege obligă furnizorii de servicii de găzduire web și companiile care operează servicii de mesagerie „să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”. 

În proiectul de lege  a fost inserat un articol legat de securitatea națională.

Ce prevede articolul de lege controversat?

Acesta obligă furnizorii de servicii de găzduire web și companiile care operează servicii de mesagerie „să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale”, potrivit Asociației pentru Tehnologie și Internet.

„Art.10^2. — (1) Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP şi furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere au obligaţia să sprijine organele de aplicare a legii şi organele cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în limitele competenţelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:

a) să permită interceptarea legală a comunicaţiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;

b) să acorde accesul la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate în reţelele proprii

c) să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente; d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.

(2) Obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător şi furnizorilor de reţele sau servicii de comunicaţii electronice.”

Cui i se aplică noua lege?

Director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, spune cui i se aplică noua lege.

„Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP sunt furnizorii de găzduire web, adică firme care găzduiesc pe serverele lor site-uri sau bloguri.

Furnizorii de servicii de comunicaţii interpersonale care nu se bazează pe numere înseamnă aplicațiile de mesagerie, precum WhatsApp, Signal, Telegram, Facebook Messenger. Companiile în cauză trebuie să se înregistreze la ANCOM, autoritatea națională de reglementare în comunicații”, relatează Bogdan Manole, pe site-ul asociației.

Potrivit acestuia, fie serviciile secrete vor datele direct decriptate de la furnizorii de servicii, fie le vor criptate și intenționează să obțină cheia de decriptare.