Vești proaste pentru Nicușor Dan. Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties a câştigat recent un proces în care a solicitat dizolvarea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Asociația înființată de Nicuşor Dan a fost învinsă în instanță

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a fost înfiinţată de actualul primar general din București. Decizia a fost dată miercuri, 20 decembrie, de Judecătoria Sectorului 5. Trebuie menționat că nu este definitivă.

„Respinge ca neîntemeiată excepţia invocată de către pârâtă a lipsei interesului reclamantei în formularea cererii principale. Admite în principiu cererea de intervenţie principală, formulată de numitul Călina Virgil, respingând, pe cale de consecinţă, excepţia invocată de către pârâtă a lipsei interesului intervenientului în formularea cererii de intervenţie principală. Respinge ca neîntemeiată cererea pârâtei de suspendare a judecării prezentei cauze până la soluţionarea definitivă a cauzelor obiect al dosarelor nr.32311/3/2019, nr.15801/211/2022 şi nr.18255/3/2023 (privitor la cererea principală) şi nr.26938/3/2015 (privitor la cererea de intervenţie principală).

Admite cererea principală având ca obiect dizolvare persoană juridică, formulată de reclamanta One Mircea Eliade Properties SRL, în contradictoriu cu pârâta Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Admite cererea de intervenţie principală având ca obiect dizolvare persoană juridică, formulată de intervenientul Călina Virgil, în contradictoriu cu pârâta Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Dispune dizolvarea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul”, este hotărârea instanţei.

Asociația Salvați Bucureștiul este o organizație nonguvernamentală. Obiectivul ei este conservarea arhitecturii capitalei României și protejarea spațiilor verzi.

Judecătorii au decis ca asociaţia să fie lichidată

De asemenea, judecătorii au decis ca Asociaţia Salvaţi Bucureştiul să fie lichidată. A fost numit ca lichidator societatea Fast Insolv IPUR. Totodată, a fost stabilit un onorariu provizoriu al lichidatorului de 2.000 lei, în sarcina reclamantei şi a intervenientului, în mod egal, câte 1.000 lei, fiecare.

Instanța a dispus și publicarea dizolvării asociaţiei, pentru un termen de 6 luni.

„Dispune înscrierea menţiunii dizolvării Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul în Registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor ţinut de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Dispune parcurgerea procedurii de lichidare a asociaţiei. Numeşte lichidator, în vederea îndeplinirii operaţiunilor de lichidare a asociaţiei, societatea Fast Insolv IPUR (nr.200 din listă – secţiunea a II-a A Societăţi profesionale cu personalitate juridică), cu sediul în Bucureşti, Str. Cultul Patriei, nr.38 bis, et.I, ap.2, sector 3. Stabileşte un onorariu provizoriu al lichidatorului de 2.000 lei, în sarcina reclamantei şi a intervenientului, în mod egal, câte 1.000 lei, fiecare. Dispune publicarea dizolvării asociaţiei, pentru un termen de 6 luni, conform art.65 din O.G. nr.26/2000. Cu drept de apel, în termen de 30 zile de la comunicare, pentru părţi şi pentru Ministerul Public”, este decizia instanței.

Asociaţia a câştigat numeroase procese în instanţe împotriva unor dezvoltatori imobiliari

Amintim că Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a fost înfiinţată de Nicuşor Dan. Totuși, acesta nu mai face parte din organizaţie din momentul în care a devenit primar general în București.

În trecut, asociaţia a câştigat numeroase procese în instanţe împotriva unor dezvoltatori imobiliari sau Primării din Capitală. Aceasta a demarat zeci de procese în justiție, contestând autorizații și planuri de urbanism pe care le consideră ilegale. Simultan, a organizat și proteste publice.

În urmă cu puțin timp, asociaţia a obţinut anularea PUZ Parcul Tineretului la Tribunalul Bucureşti. Aceasta permitea construirea de imobile pe zeci de hectare din parc.

După decizia respectivă, edilul a reacționat și a transmis următorul mesaj. Acesta spunea că Tribunalul Bucureşti a anulat PUZ Parcul Tineretului, în baza unei acţiuni pe care a iniţiat-o în 2018.

Nicușor Dan susținea și că „traficul şi poluarea pe care le resimţim” sunt consecinţele dezvoltării iresponsabile.