Programul Naţiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) a explicat că o asemenea măsură ar putea contribui la limitarea răspândirii coronavirusului permiţându-le celor care trăiesc sub sau foarte aproape de pragul sărăciei în 132 de ţări în curs de dezvoltare să rămână acasă

PNUD subliniază că în prezent şapte din 10 persoane care lucrează în ţările sărace obţin venituri pe aşa-zisele pieţe informale şi nu-şi pot permite să stea acasă.

Vremuri fără precent

„Vremurile fără precedent necesită măsuri sociale şi economice fără precedent. Introducerea unui Venit de Bază Temporar pentru cei mai săraci oameni ai lumii se conturează ca una din opţiuni, lucru care ar fi putut părea imposibil în urmă cu câteva luni”, a transmis administratorul PNUD, Achim Steiner, conform unui comunicat.

Un colac de salvare financiar

PNUD explică faptul că un venit de bază temporar le-ar putea permite guvernelor să le asigure oamenilor nevoiţi să rămână în case un colac de salvare financiar

„Un Venit de Bază Temporar le-ar putea permite guvernelor să le asigure oamenilor nevoiţi să rămână în case un colac de salvare financiar, să injecteze fonduri în economiile locale pentru a ţine pe linia de plutire micile afaceri şi să încetinească răspândirea devastatoare a COVID-19.

Pachetele de asistenţă şi planurile de redresare nu se pot concentra doar pe pieţele mari şi marile afaceri”, transmite PNUD.

ONU estimează că asigurarea unui astfel de venit ar costa cel puţin 199 de miliarde de dolari pe lună şi acesta ar putea fi finanţat prin redirecţionarea de resurse, ca de exemplu subvenţiile pentru combustibili fosili sau fonduri care ar fi fost folosite pentru achitarea datoriilor.