Avem o casă şi vrem să o asigurăm. Poliţa obligatorie de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) acoperă riscurile de inundaţii, cutremur, alunecări de teren.

Pentru proprietarii mai prevăzători, companiile de asigurări vând şi poliţe facultative, care cuprind riscuri precum trăsnet, explozie, cădere de corpuri, fenomene atmosferice, izbire de vehicule, greutatea stratului de zăpadă sau gheaţă, avalanşă, inundaţia cu apă de conductă, furt.

Dar există şi aşa-numitele excluderi, riscuri şi situaţii excluse din asigurare. Acestea sunt trecute explicit în contract. Cine vrea totuşi ca poliţa să includă şi unul dintre aceste riscuri, poate solicita aceasta la companie. De regulă, într-un astfel de caz, inspectorul vine la faţa locului, evaluează situaţia, comunică directorului de la firmă. Dacă se ajunge la o înţelegere, poliţa va fi completată cu acel risc, iar clientul va plăti o primă ceva mai mare.

Printre riscurile excluse din poliţa de asigurare a locuinţei de la Groupama se numără „evenimente cu caracter excepțional, cum ar fi războiul, daunele cauzate de întreţinerea necorespunzătoare a bunului asigurat, sau daunele produse cu intenție de către asigurat“, au spus reprezentanţii companiei. „Includerea în poliță a unui risc care în mod uzual se încadrează în zona excluderilor poate fi făcută punctual, acest lucru implicând o majorare a costului asigurării“, au precizat oficialii Groupama.

Rechiziţionare, sechestrare, distrugere la ordinul Guvernului

Poliţa Casa Direct de la Allianz Ţiriac Asigurări exclude din asigurare, conform contractului tip, următoarele riscuri şi situaţii: război (declarat sau nu), invazie sau acţiunea unui duşman extern; război civil, revoluţie, rebeliune, insurecţie, dictatură militară, conspiraţie; terorism, aşa cum este definit în legea internă sau în convenţiile şi tratatele internaţionale; confiscare, expropriere, naţionalizare, rechiziţionare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricărui guvern de drept sau de fapt sau oricărei autorităţi publice; explozie atomică, radiaţii sau infestări radioactive, ca urmare a folosirii energiei atomice sau a materialelor fisionabile; poluare sau contaminare din orice cauză; producerea cu intenţie a riscurilor asigurate de către asigurat sau prepuşii acestuia.

În linii mari, cam acestea sunt excluderile la asigurarea facultativă a locuinţei. Dar alte poliţe cuprind abordări mai specifice. Euroins nu acordă despăgubiri pentru o serie de pagube, printre care: cele produse la aparate şi instalaţii care sunt consecinţe ale unui incendiu sau explozii datorate uzurii sau a slabei întreţineri; produse de trăsnet la aparatele şi instalaţiile electrice, cu excepţia situaţiei când trăsnetul a fost urmat de incendiu; datorate uzurilor, ruginii, coroziuni sau slabei întreţineri a conductelor sau instalaţiilor.

Euroins nu acordă despăgubiri nici pentru: daune provocate de schimbarea artificială a unui curs de apă, deversări din lacuri de acumulare sau alte lucrări hidrotehnice, de creşterea nivelului de apă şi deversarea râurilor şi lacurilor, care se ştie a se întâmpla în mod regulat (anual), de ape subterane care pătrund sau se infiltrează în interiorul locuinţei, producând umezirea pardoselilor sau igrasia pereţilor.

Preţul durerii

Contractul încheiat cu Astra Asigurări specifică foarte clar, la capitolul Excluderi, că nu se acordă indemnizaţii pentru daunele morale, preţul durerii, al suferinţei şi al rănirii sentimentelor; evenimentele asigurate provocate de asigurat în timpul cât acesta se află sub influenţa narcoticelor sau substanţelor excitante, în stare de ebrietate ori sub influenţa băuturilor alcoolice; amenzi de orice fel, dobânzi, penalităţi, cheltuieli penale, daune punitive; urmările exploziei cazanelor de ţuică, dacă acestea, inclusiv clădirea în care se află, nu au fost construite pe bază de proiecte legale şi nu au toate aprobările cerute de lege pentru funcţionare; colmatarea ori secarea fântânilor.

La poliţa Casa Mea, oferită de Gothaer, printre altele, „nu sunt cuprinse în asigurare şi asigurătorul nu acordă despăgubiri pentru pagubele cauzate, produse sau agravate, direct sau indirect de, sau ca o consecinţă a următoarelor“: neremedierea unor situaţii generatoare de pagube in timp (de exemplu: uzură, rugină, eroziune, coroziune, proastă izolaţie, proasta întreţinere etc); depreciere sau uzură normală, fermentare, oxidare, coroziune, igrasie, mucegăire, alterare, putrezire, variaţii de temperatură, umiditate, ciuperci, insecte, rozătoare, păsări, alţi dăunători, precum şi distrugerea, avarierea, afumarea, pătarea, pârlirea sau arderea produsă de o sursă normală de căldură; graffiti, lozinci, înscrisuri pe pereţii exteriori ai locuinţei, precum şi lipirea de afişe, reclame sau anunţuri; prejudicii produse direct sau indirect prin sau în legătură cu incapacitatea oricărui calculator sau echipament electronic de procesare a datelor, de a recunoaşte corect data calendaristică şi/sau de a funcţiona şi interpreta sau procesa corect datele.