Cel mai mare producător de ţiţei si gaze din sud-estul Europei menţionează că programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi a avut loc în perioada 2010 – 2014, iar principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost creşterea competitivităţii.

În acest fel, OMV Petrom poate procesa întreaga producţie de ţiţei din România într-o singură rafinărie. Astfel, ajustarea capacităţii rafinăriei Petrobrazi până la 4,2 milioane tone/an va asigura procesarea eficientă a întregii producţii de ţiţei a companiei în România.

Potrivit sursei citate, în urma procesului de modernizare, motorina şi kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi, în timp ce capacitatea de producţie pentru motorină a crescut la 1,5 milioane de tone, de la 900.000 de tone, cât era în 2009.

Consumul total de energie al rafinăriei se va reduce cu 25%, comparativ cu ceea ce se înregistra în urmă cu cinci ani, în urma finalizării programului de modernizare. De asemenea, rafinăria are, în prezent, un nivel al Indicelui Nelson1 de 11,28, peste competitorii locali şi regionali.

Operaţiunile din faza finală a procesului de modernizare a rafinăriei au implicat circa 5.000 de oameni, conform datelor companiei.

În cadrul proiectului au fost modernizate, extinse sau înlocuite: Unitatea de hidrofinare a motorinei, Unitatea de cracare catalitică, Instalaţia de cocsare, Unitatea de distilare atmosferică şi în vid, Unitatea de desulfurare şi recuperare a sulfului, Fabrica de hidrogen şi Parcul de rezervoare.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţioneaza liber pe Bursa de Valori Bucureşti /BVB/.

În ultimii nouă ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro, în timp ce, anual, impactul direct, indirect şi indus al în PIB-ul României este de circa 5%.

SURSA: Agerpres