Președintele belarus Aleksandr Lukașenko susține că l-a implorat pe bunul său amic Vladimir Putin să-i cruțe viața lui Prigojin, după tentativa eșuată se a intra pe tancuri în Moscova.

Lukașenko l-a rugat pe Vladimir Putin să nu-l ucidă pe Prigojin

„I-am spus lui Putin: Putem să-l căsăpim, nu-i o problemă. Fie din prima încercare, fie la a doua. Dar i-am spus: nu o faceţi!”, a spus Lukaşenko în faţa unor responsabili din ţara sa.

Aleksandr Lukaşenko a spus marţi după-amiază că Progojin a sosit în Belarus şi s-a declarat dispus să ofere grupării Wagner o bază dezafectată a armatei belaruse, apreciind de asemenea că ţara sa ar putea beneficia de pe urma experienţei de luptă a combatanţilor Wagner şi nu are de ce să se teamă.

Conform acordului mediat de Aleksandr Lukaşenko ce a pus capăt sâmbătă unui marş al luptătorilor Wagner către Moscova, Prigojin se va refugia în Belarus în schimbul renunţării de către Rusia la inculparea sa pentru rebeliunea declanşată, în timp ce combatanţii grupării pot opta pentru integrarea lor în armata rusă, iar cei care nu doresc au şi posibilitatea de a pleca în Belarus alături de Prigojin.

Aleksandr Lukaşenko l-a avertizat pe Evgheni Prigojin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a transmis că l-a avertizat pe şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, că forţele sale aveau să fie distruse dacă-şi continuau marşul către Moscova.

„La jumătatea drumului vei fi zdrobit ca un gândac. Mult timp am încercat să-l conving. Iar în cele din urmă i-am spus «ştii că poţi să faci ce vrei. Dar nu te simţi ofensat de mine”, a spus Aleksandr Lukaşenko, potrivit CNN.

Evgheni Prigojin i-a răspuns: ”Noi vrem dreptate! Ei vor să ne sugrume! Ne vom duce la Moscova!”.

„Brigada noastră este gata de transfer la Moscova. Această situaţie nu priveşte doar Rusia. Nu doar pentru că asta e patria noastră şi pentru că, Doamne fereşte, aceată agitaţie se va răspândi în toată Rusia, dar premisele pentru asta erau colosale şi noi urmam.”, a spus Evgheni Prigojin.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat marţi că „ameninţarea unui nou conflict mondial nu a fost niciodată mai aproape” ca astăzi şi a avertizat că, „dacă Rusia se prăbuşeşte, vom muri cu toţii”, relatează EFE.

În cadrul unei ceremonii de acordare a gradelor de general unor comandanţi militari de rang înalt, liderul belarus a declarat că, „dacă Rusia se prăbuşeşte, vom rămâne sub dărâmături şi vom muri cu toţii”.