Firma Arte & Vino, afacere dezvoltată de deputatul Victor Surdu împreună cu partenerul său, Marian Timofti, a investit peste 500.000 de euro într-un un salon de vinuri premium în Capitală, unde vor fi ţinute şi cursuri de degustare atât pentru bucureşteni, cât şi pentru turiştii străini.

Magazinul Arte & Vino este situat în incinta complexului Carol Park Residence, iar cea mai mare parte a investiţiei a reprezenta-o  achiziţia spaţiului comercial.

„Am decis să cumpărăm spaţiul pentru că ne-am dat seama că, plătind chiria, am fi ajuns la aproape acelaşi preţ cu rata la bancă”, a declarat soţia lui Marian Timofti, Tamara, care se ocupă, la rândul său, de afacere.

Afacere din pasiune

Numele firmei Arte & Vino este în limba italiană deoarece Marian, care este somelier, şi Tamara au locuit timp de 20 de ani în Italia unde au lucrat în industria vinului.

La întoarcere, cei doi soţi şi-au deschis propria afacere,  prin care au început să importe vinuri din Italia, iar, ulterior, au început să colaboreze şi cu producătorii de vinuri româneşti. Totodată, din 2008, firma tipăreşte şi revista „Romanian Wine Art”.

Primul magazin a fost deschis în Aleea Alexandru, dar proprietarii au decis că este timpul pentru un nou spaţiu de prezentare care să pună mai bine în valoare vinurile comercializate.

500 de sortimente de vinuri din întreaga lume

Noul magazin include, pe o suprafaţă de 180 de metri pătraţi, un salon de degustare, o „bibliotecă de vinuri” care include circa 500 de sortimente din toată lumea şi un enomatic pentru degustare. Totodată, magazinul este dotat cu un depozit frigorific cu şase tancuri de inox de 1.000 de litri fiecare, unde vinul care se comercializează în vrac este ţinut la o temperatură constantă de 10-12 grade Celsius.

Vinurile selecţionate în magazin sunt în special din gama HoReCa. Preţurile vinulor româneşti pornesc de la 12 lei şi pot depăşi 100 de lei, în timp ce vinurile de import costă minim 30 de lei, dar pot ajunge la peste 250 de lei. Magazinul are însă la vânzare şi vinuri de colecţie, cu preţuri pâna la 2.400 de lei sticla.

0-36934-arteevino1.jpg

Degustări pentru turiştii străini

Partener în afacerea Arte & Vino, deputatul Victor Surdu spune că are o pasiune pentru vinuri, moştenită de la tatăl său care avea 23 de hectare de viţă de vie în podgoria Bucium din judeţul Iaşi.

„Scopul acestui magazin este să promovăm vinurile premium româneşti de foarte bună calitate printre consumatorii români. Vor fi trei-patru evenimente pe săptămă. Vom avea şi un club al degustătorilor, unde oricine este interesat se poate înscrie”, a declarat Surdu.

În acelaşi timp, Arte & Vino a încheiat un acord de colaborare cu două agenţii de turism care vor aduce turişti străini la salonul din Carol Park Residence, pentru a degusta vinurile româneşti.

Pe de altă parte, Surdu a precizat că nu este interesat să investească şi în producţia de vinuri. „Sunt foarte mulţi oameni care produc vinuri. Noi vrem să promovăm vinurile lor şi avem în prezent vinuri de la 42 de producători autohtoni”, a adăugat Surdu.