"Decizia de a suspenda taxa clawback pentru o anumită categorie de medicamente, astfel încât pacienţii să nu mai întâmpine dificultăţi în a le găsi în farmacii, este o măsură care adresează simptomele, nu cauza problemei. Deşi salutară pentru o categorie de pacienţi, această măsură va transfera problemele de aprovizionare cu medicamente către alte categorii de pacienţi. Devine clar că actualul mecanism de clawback şi-a depăşit limitele şi acţionează acum împotriva pacienţilor.  Credem că este o oportunitate majoră pentru autorităţi să aloce banii necesari şi să modifice modelul taxei de clawback, astfel încât pacienţii să nu se mai confrunte cu astfel de situaţii", a declarat directorul Relaţii Externe al ARPIM Liviu Popescu, se arată într-un comunicat remis presei. 

Potrivit acestuia, companiile membre ARPIM îşi arată disponibilitatea de a lucra alături de autorităţi pentru a găsi "de urgenţă" cele mai bune soluţii pentru pacientul român şi pentru a evita adâncirea crizei de medicamente cu care se confruntă sistemul de sănătate în acest moment. 

Miercuri dimineaţă, premierul Tudose l-a convocat, la Palatul Victoria, pe ministrul Bodog pentru discuţii cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piaţa din România. La întâlnire au fost convocaţi şi şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. De asemenea, la discuţii au participat reprezentanţi ai distribuitorilor de medicamente. 

După întâlnire, medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Bucureşti, a declarat că Guvernul va propune săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă. 

"Săptămâna viitoare se va propune o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piaţă. Cel mai rapid , chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puţin o lună pe imunodeficienţe şi urgenţe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către acelaşi distribuitor", a spus medicul, la finalul întâlnirii cu premierul. 

AGERPRES