Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat că Grupul tehnico – ştiinţific doar înaintează propuneri către CNSU care la rândul său ia decizii care ulterior se transformă în acte normative. „Pentru orice situaţie complexă, cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată”, afirmă Arafat.

Raed Arafat a făcut, vineri seară, precizări, într-un mesaj pe Facebook, după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu şi fostul secretar de stat în minister Andreea Moldovan au afirmat că ştia despre modificarea criteriilor de carantinare, acestea fiind discutate în Grupul tehnico – ştiinţific.

Precizările lui Raed Arafat despre Grupul tehnico – ştiinţific

Arafat a precizat că Grupul a fost înfiinţat cu mult înainte de pandemie şi are un Regulament de funcţionare în care se spune clar că deciziile luate nu devin executorii, ci trebuie trimise CNSU pentru avizare.

„Grupul tehnico – ştiinţific nu ia decizii de la sine şi le execută. Deciziile grupului pleacă ca propuneri către CNSU condus de primul ministru unde se dă aprobare sau se pot modifica nişte criterii pe care noi le propunem, în alt sens, pentru a ieşi hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii sunt transformate în acte normative cum ar fi Hotărâri de Guvern sau chiar OUG. Există la alineatul 6 (din Regulamentul de funcţionare al Grupului Tehnico – Ştiinţific – n.r.) că în situaţii excepţionale sau când e un pericol iminent se pot aplica deciziile Grupului, dar cu informarea CNSU. Nu a fost cazul”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că, în 23 martie, Grupul tehnico – ştiinţific a avut o şedinţă în care s-au discutat criteriile de carantinare, dar nu s-a luat o decizie.

„Şedinţa a avut mai multe discuţii. A fost convocată şi după ce am primit şi mai multe recomandări de la INSP care trebuiau discutate în cadrul Grupului şi în cadrul şedinţei s-au discutat criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi asta este numărul de locuitori într-o localitate care să fie considerată ca localitate mare, 50.000 sau 100.000. Şi votul a fost să fie considerat numărul de 100.000 de locuitori în cadrul Grupului, dar asta nu a însemnat aprobarea întregului set de criterii care a apărut în ordin.

De altfel, orice şedinţă se termină cu o decizie. Decizia nu prevede aprobarea criteriilor, ci doar aprobarea criteriilor propuse de INSP în ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte în ce priveşte sălile de sport şi fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare.

Iar dacă citim decizia, aceasta spune că «în cursul zilei 23.03.2021 se va propune emiterea unei hotărâri CNSU cu privire la stabilirea unor măsuri necesare a fi aplicate în unităţile de învăţământ», asta era pentru partea de învăţământ, apoi, până la data de 25 martie 2021 se va propune emiterea unei hotărâri CNSU privind adoptarea unor măsuri necesare a fi aplicate în vederea răspândirii SARS CoV-2. În cadrul CNSU au fost modificări, nu s-a adoptat orele propuse de noi în Grup, ci s-au adoptat ore mai târzii şi nu s-a adoptat măsura interdicţiei circulaţiei în afara localităţii, în weekend”, a declarat Arafat.

În situații complexe precum pandemia conducerea și coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată

Secretarul de stat a explicat că inclusiv INSP avea unele dubii asupra unor criterii discutate în Grupul tehnico – ştiinţific.

„În 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii care atrage atenţia asupra unui criteriu care nu poate fi calculat la nivelul UAT-urilor şi INSP spune că nu va putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că INSP era cu dubii asupra unor criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU din şedinţa din 23 martie”, a mai precizat Arafat.

Secretarul de stat apreciază că „pentru orice situaţie complexă cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată”

„Ăsta este lanţul în care mergem în decizii, aşa am mers şi pe durata pandemiei, aşa am lucrat în sensul în care pentru orice situaţie complexă, cum e pandemia, conducerea şi coordonarea trebuie să fie una unitară, integrată. Cine integrează toate aceste decizii? Da, este o parte operaţională, avem CNCCI, avem DSU, Ministerul Sănătăţii, dar cel mai important este că avem CNSU condus de primul ministru. Primul ministru este persoana care supraveghează aplicarea acestor reguli şi supraveghează faptul că toate aceste măsuri să fie integrate într-un fel între ministere şi între entităţi, prin CNSU”, a mai transmis Arafat.

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan, a afirmat vineri că indicii de carantinare din ordinul care a provocat scandalul soldat cu demiterea ministrului Sănătăţii au fost discutaţi cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

La rândul său, Vlad Voiculescu a menţionat că ordinul a fost un pretext pentru îndepărtarea sa şi a Andreei Moldovan din minister, menţionând că nu era nevoie de avizul CNSU, iar dacă cineva ar fi trebuit să îl anunţe pe premier, acela era şeful DSU, Raed Arafat.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea / Alexandru Busca