Testul anti-COVID, necesar și după vaccinare? Toți românii care s-au vaccinat trebuie să știe asta

Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea ca celor vaccinați, care au un certificat de vaccinare, să li se ceară ulterior și un test COVID. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat care este motivul.

„Se poate cere testul pentru că s-a dovedit că poți fi purtător asimptomatic. Vaccinul limitează șansa de a te infecta, dar nu o anulează. Uneori se cere în comun”, a spus șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Interne (MAI) a mai spus că, din câte știe, la urcarea în avion cei care au certificat de vaccinare sau au avut coronavirus sunt scutiți de teste COVID. El a mai precizat, totuși, că va verifica informația pentru ca aceasta să nu fie greșită.

Când ar putea să-și facă efectul vaccinarea anti-COVID

Luni seara, Raed Arafat a mai fost întrebat când ar putea să-și facă efectul vaccinarea anti-coronavirus. El a precizat că se vor vedea schimbări asupra numărului de infectări și de internări la ATI când 30% din populație va fi vaccinată.

”Începe să existe un impact de la un anumit procent. Clar că impactul scontat trebuie să fie la un procent mai mare, de 60% sau 70%, dar probabil când ai deja 30% din populație vaccinată și crești către 40-50 la sută e clar că numărul vaccinați va avea un impact asupra răspândirii și o să o scadă. E fără dubiu.”, a declarat Arafat.

Arafat a mai precizat că sepră ca până la toamnă să limităm răspândirea coronavirusului, având în vedere că până acum vaccinarea a mers bine.

”Campania noastră de până acum a mers foarte bine și poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea și să limităm impactul grav pe care îl are virusul asupra sistemului sanitar.”, a mai spus Raed Arafat, luni seara, la Digi 24.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca