Conform celor transmise de către purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, autorităţile locale au decis prelungirea carantinei zonale pentru comuna Recea şi satele aparţinătoare Mocira, Lăpuşel, Săsar şi Bozânta Mică.

„Având în vedere valoarea ratei de infectare peste limita de alertă, începând de astăzi, 11 noiembrie a.c., de la ora 12.00, se va prelungi în baza Ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat dr. Raed Arafat, măsura de carantinare zonală pentru localitatea Recea şi satele aparţinătoare Mocira, Lăpuşel, Săsar şi Bozânta Mică”, a precizat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureş.

Raed Arafat arată ce ne așteaptă într-o lună

Arafat, a declarat că, în cazul în care numărul îmbolnăvirilor de coronavirus va continua să crească, măsurile de restricție intrate în vigoare cu o zi în urmă vor continua. Mai mult, se vor impune și altele suplimentare, astfel încât numărul de cazuri să înceapă să scadă.

„Eu nu cred că o să ajungem la un platou până nu vedem impactul noilor măsuri pe care le avem, dacă sunt aplicate corect de noi toţi. Evaluarea reală asupra impactului acestor măsuri are nevoie de 30 de zile, de două cicluri de 14 zile, este părerea epidemiologilor. Dacă nu ajungem să avem un impact serios al acestor măsuri urmează o reevaluare.

Asta scrie şi în hotărârea de Guvern. Dacă la reevaluare se va considera că sunt necesare şi alte măsuri, o să vedem la momentul respectiv. Dacă nu scade suficient într-o lună înseamnă că măsurile nu sunt suficiente şi există risc de creştere mai departe. Şi atunci se impun şi alte măsuri. Se pot lua şi alte măsuri suplimentare în zonele care sunt afectate mai grav”, a declarat Raed Arafat, conform B1TV.

Seful Departamentului pentru Situații de Urgență este de părere că nimeni nu ar trebui să se mai îndoiască de existența virusului. Numărul de cazuri zilnice și cel al deceselor sperie pe toată lumea.

„Dacă acum câteva luni aveau suspiciuni unii şi aveau întrebări dacă virusul ăsta există, nu ar trebui să mai aibă aceste suspiciuni, văzând ce se întâmplă în România şi în jurul nostru şi câte persoane decedează în fiecare zi”, a declarat Raed Arafat, la B1 TV.