Aceste manevre, care vor dura şase zile, se desfăşoară în Marea Galbenă, în largul coastelor estice ale Chinei, a precizat China News Service. Aceste exerciţii sunt primele realizate în comun de Forţele navale ale celor două ţări, scrie mediafax.ro.

Citiţi şi: Noua tehnologie militară: În zece ani, va domina câmpurile de luptă

China Nouă, o altă agenţie oficială, a adăugat că exerciţiile au loc în largul oraşului Qingdao, din provincia Shandong. Beijingul a anunţat la începutul lui martie accelerarea modernizării armatei sale – cea mai mare din lume în termen de efective – şi o creştere de 11,2 la sută a bugetului pentru apărare în 2012. China vrea astfel să reducă diferenţa faţă de Washington.

Ambiţiile teritoriale ale Chinei îi îngrijorează pe vecinii săi şi Statele Unite. Beijingul revendică suveranitatea mai multor insule din Marea Chinei meridionale şi orientale, în faţa Japoniei, Filipinelor şi Vietnamului. Manevrele militare din această săptămână includ exerciţii de apărare aeriană, de tactici antisubmarin şi de operaţiuni de căutare şi salvare, potrivit agenţiei China Nouă. La aceste manevre participă 16 nave şi două submarine chineze, alături de patru nave de război ruse.

Conform ultimelor rapoarte citate de Business Insider, SUA alocă cele mai mari fonduri sectorului de apărare, fiind şi cea mai mare putere militară.