În cadrul acestor declarații, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că, de la începutul anului, polițiștii și procurorii au reuşit destructurarea a 372 de grupări infracţionale, în urma activităților complexe pentru prevenirea și combaterea infracționalității.

Ministrul Vela a precizat că până acum au fost desfășurate 1.124 de acțiuni operative, dintre care 355 au fost operațiuni de amploare în cadrul cărora s-au desfășurat percheziții domiciliare.

„În acest an au fost desfăşurate 1.124 de acţiuni operative, dintre care 355 au fost operaţiuni de amploare în cadrul cărora s-au desfăşurat 3.434 de percheziţii domiciliare. În urma activităţii MAI, a DIICOT şi a celorlalţi parteneri, au fost destructurate 372 de grupări de infracţionalitate organizată”, a spus Vela, într-o declaraţie de presă.

Marcel Vela a mai declarat joi, în cadrul declarației de presă de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) că au fost reținute 1.203 persoane , 1.038 au fost arestate preventiv și alte 700 de persoane au fost deja trimise în judecată.

Acesta a precizat că a fost prins și gruparea infracțională care în luna martie a acestui an a aruncat în aer mai multe bancomate.

”În martie a fost mediatizată o grupare specializată în furturi de bancomate. A fost capturată o a doua grupare infracțională care acționa în același mod”, a explicat ministrul de Interne.

Cum au procedat hoții

În cadrul aceleiași declarații de presă de la MAI a fost prezent și secretarul de stat Bogdan Despescu, cel care a explicat modul de lucru folosit de hoții care au aruncat mai multe bancomate în aer.

”Modul de operare folosit de autori a fost prin utilizarea unor mecanisme artizanale cu substanțe explozibile provenite din surse interne. În operaţiunea ATM au fost angrenaţi poliţişti din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, Direcţiei de Investigaţii Criminale şi specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică.

Noaptea trecută au fost prinşi în flagrant, în Vrancea, patru bărbaţi din judeţul Galaţi care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat. S-a folosit armamentul din dotare, pentru că persoanele bănuite au încercat să fugă. Se deplasau cu un autoturism cu numere false.

Ca urmare a intervenţiei operative, cei patru au fost prinşi imediat. În urma flagrantului, nu au rezultat victime”, a explicat secretarul de stat Bogdan Despescu