Mai exact, Raluca Turcan susține că “se prefigurează” ca aproximativ 270.000 de români să plece anul acesta la muncă în Germania. În acest context, ministrul susține că a purtat deja o serie de discuții cu omologul său german, în legătură cu îmbunătățirea condițiilor de muncă, dar și a activității de control a condițiilor de muncă.

“Pentru aceşti aproximativ 270.000 de muncitori deja am făcut progrese foarte mari ambele ţări, ambele ministere ale muncii, pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă, pentru a îmbunătăţi activitatea de control a condiţiilor de muncă pentru muncitorii care lucrează în străinătate, pentru a creşte relaţia dintre angajatori şi angajaţii sezonieri prin intermedierea procesului de muncă sezonieră de către agenţii specializate de plasare a forţei de muncă”, a declarat ministrul Muncii, într-o conferință de presă.

Totodată, Raluca Turcan a  mai subliniat faptul că speră ca în cursul săptămânii viitoare, să fie finalizat în şedinţa de Guvern proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care a fost în primă lectură şi care îmbunătăţeşte condiţiile în care românii pot pleca la muncă în străinătate.

Raluca Turcan, despre salariile din România

În cadrul aceleiași coferințe de presă, Raluca Turcan a vorbit și despre pensiile și salariul minim din România. Potrivit ministrului, acestea sunt foarte mici, iar nivelul sărăciei din întreaga țară devine unul îngrijorător.

Mai exact, Raluca Turcan susține că mai mult de jumătate dintre pensionarii din România au o pensie sub pensia medie, iar pentru persoanele care trăiesc din ajutor social nu sunt de ajuns doar banii primiți, ci au nevoie de servicii sociale integrate.

“În România pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic şi, în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Şi vă dau şi câteva cifre: avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă socială; avem, de asemenea, 5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii cu o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari cu pensie până în pensia medie.

Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu nivelurile menţionate de pensii să trăiască într-un mod decent”, a mai adăugat Turcan.