Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va plăti, în cursul acestei săptămâni, suma de 54,9 milioane de lei producătorilor de lapte care au solicitat prima pentru calitatea laptelui livrat la procesare. De acest sprijin financiar vor beneficia 53.717 producători, care au depus cereri pentru primul trimestru al anului 2009.

„ Asigur crescătorii de bovine că la nivelul Agenţiei s-a depus un efort instituţional deosebit pentru ca sprijinul financiar să ajungă în cel mai scurt timp la fermieri. În circa două săptămâni, au fost verificate şi aprobate toate cererile aferente primului trimestru, respectiv peste 54.000 de cereri, totodată fiind făcute şi demersurile pentru asigurarea fondurilor necesare”, a declarat Directorul General al APIA, Daniel Constantin.

Plăţi şi în zootehnie

Directorul General al APIA a precizat că există asigurări de la Ministerul Finanţelor Publice potrivit cărora în conturile Agenţiei va ajunge, săptămâna viitoare, şi suma de 65,5 milioane de lei, pentru plata ajutoarelor de stat destinate sectorului zootehnic, precum şi pentru producerea de material săditor.

Potrivit ordinului 850/2006, cu modificările şi completările ulterioare, cererile prin care se solicită prima pentru calitatea laptelui de vacă livrat la procesare se depun la centrele APIA, în prima lună după încheierea trimestrului.

De acest sprijin financiar beneficiază crescătorii de animale, deţinători de cotă de lapte, care livrează laptele de vacă spre procesare.

Condiţii de eligibilitate

Exploataţia şi animalele trebuie să fie înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor, laptele să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv număr total de germeni mai mic sau egal cu 100.000/ml şi număr de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/ml.

Legislaţie naţională

Ordin 850/2006 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a sprijinului financiar pentru activităţile din sectorul vegetal, zootehnic şi al îmbunătăţirilor funciare şi al organizării şi sistematizării teritoriului, precum şi condiţiile de eligibilitate, cu modificările şi completările ulterioare.

Hotărârea nr. 1627/2009 privind aprobarea activităţilor pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul zootehnic în anul 2009, a cuantumului acestuia, precum şi a sumei totale alocate fiecărei activităţi.