Prim-ministrul Ludovic Orban îi îndeamnă pe români să meargă să voteze, duminică, subliniind că „următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secţiuni cât mai largi din societate”.

„Dragi români, mai sunt peste trei ore până la închiderea secţiilor, timp suficient pentru a vă exprima dreptul fundamental de a vota. Vor urma patru ani fără alegeri.

”Un deficit considerabil de legitimitate”

Patru ani în care este mai important ca niciodată să avem un Parlament responsabil şi un Guvern competent la conducerea României. Avem de valorificat oportunităţi fără precedent în istoria noastră recentă. Nu rataţi şansa de a decide viitorul României.

Votul dumneavoastră de astăzi va face diferenţa dintre o Românie respectată la nivel internaţional şi una izolată. Dintre o Românie care îşi respectă cetăţenii şi una care îi alungă peste hotare. Dintre o Românie dezvoltată, modernă şi încrezătoare în forţele sale şi una coruptă, săracă şi lipsită de perspectivă”, a scris premierul pe pagina sa de socializare.

El susţine că, „în urmă cu patru ani, prezenţa scăzută la vot a generat un Parlament cu un deficit considerabil de legitimitate”.

„Nu trebuie să repetăm greşeala din 2016”

„Nu trebuie să repetăm greşeala din 2016, atunci când peste 60% dintre cetăţenii cu drept de vot nu au participat la alegeri.

Următorul Parlament trebuie să fie unul reprezentativ pentru secţiuni cât mai largi din societate. Iar acest lucru nu va fi posibil fără o participare mai numeroasă la vot din partea dumneavoastră”, subliniază şeful Executivului.

Aproximativ 19 milioane de români sunt aşteptaţi, astăzi, la urne, pentru a decide cine vor fi cei 465 de parlamentari care vor decide viitorul României în următorii patru ani.

Realizatorii de cercetări sociologice au anunțat însă că alegerile parlamentare 2020 vor beneficia de o prezență mai scăzută decât în alți ani. Pe de o parte, pandemia de coronavirus, pe de alta, prestația clasei politice din ultimii ani i-au făcut pe români să rămână în case, în ziua votului.

Foto: INQUAM / Paul Ursachi.