În România există în prezent rezerve de apă suficiente pentru alimentarea cu apă a populaţiei în sistem centralizat, informează Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR), după analiza datelor centralizate.

“Administraţia Naţională Apele Române monitorizează permanent volumele de apă din principalele lacuri de acumulare, asigurând gestionarea eficientă a rezervelor de apă. La această oră, rezerva de apă în principalele 43 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi Hidroelectrica S.A. este 3,81 miliarde mc de apă, iar coeficientul mediu de umplere este de 87%”, menţionează reprezentanţii ANAR.

Ervin Molnar, directorul general al ANAR, a dispus unităţilor bazinale de apă sporirea monitorizării fenomenului de secetă de la nivel naţional, prin transmiterea unui raport săptămânal. Raportul este necesar pentru evidenţierea mai detaliată a distribuţiei cu privire la rezerva de apă disponibilă, precum şi a modului de gestionare a situaţiei volumelor de apă, subliniază comunicatul.

“Din datele pe care le avem la ora actuală, precum şi datorită măsurilor luate de specialiştii A.N. Apele Române, putem asigura necesarul de apă din principalele lacuri de acumulare, destinat alimentării cu apă a populaţiei în sistem centralizat, dar şi pentru celelalte folosinţe de apă, în limita stocului disponibil”, a spus Ervin Molnar.

S-au aplicat deja restricţii temporare în folosirea apelor în anumite zone

Astfel, specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad aplică deja “Planul de restricţii şi de folosire a apei în perioadele deficitare”, în conformitate cu prevederile legale. Acest Plan stabileşte restricţii temporare în folosirea apelor. Este vorba despre situaţiile în care, din cauze obiective, debitele de apă autorizate nu pot fi asigurate tuturor folosinţelor de apă, prioritate având alimentarea cu apă pentru populaţie.

“Pentru aceste zone, este important ca oamenii să respecte măsurile ce se impun în astfel de situaţii, cum ar fi eliminarea risipei şi limitarea pierderilor de apă, reutilizarea apelor şi folosirea tuturor posibilităţilor de compensare internă a cerinţelor de apă, sau, în cazul folosinţelor industriale, sistarea activităţilor auxiliare sau de producţie mai puţin importante pe perioade scurte de timp. De asemenea, este necesar ca folosinţele piscicole să gestioneze cu multă precauţie volumele de apă existente în amenajările piscicole, pentru a asigura condiţiile de viaţă necesare pentru fondul piscicol”, au mai transmis reprezentanţii ANAR, potrivit Agerpres.