„Prin ministerul de resort şi bugetul de stat, Apele Române au investit suma de 36,37 milioane lei, din care 10,50 milioane lei sunt fonduri rambursabile de la BDCE (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, n.r.) şi a finalizat lucrările de supraînălţare a barajului Săcele de pe râul Târlung, din judeţul Braşov”, a scris marţi, pe Facebook, Ervin Molnar.

Investiția va ajuta locuitorii din zonă

Directorul general ANAR a mai declarat că investiția făcută dorește să îi sprijine pe cei peste 600.000 de locuitori care au probleme cu apa potabilă de mai mulți ani.

„Investiţia noastră vine în primul rând în sprijinul celor peste 600 .000 de locuitori, care se confruntă de mulţi ani cu problema accesului la apa potabilă.

Este vorba despre locuitorii municipiului Braşov şi localităţii Săcele, dar şi a localităţilor limitrofe, pentru care acumularea Săcele reprezintă principala sursă de alimentare cu apă.

Chiar dacă acumularea Săcele reuşeşte în acest moment să satisfacă necesarul de apă pentru municipiul Braşov şi localităţile limitrofe, acumularea Săcele funcţionează la o cotă mai redusă decât îi permit lucrările pe care le-am finalizat”, a subliniat directorul general AN Apele Române.

Mai este nevoie de bani

Șeful Apelor Române a mai spus că este nevoie de încă 6 milioane de lei.

„În acest moment, mai este nevoie de 6 milioane lei, bani pe care ANAR îi solicită în cadrul unei Note de fundamentare. Acest document include reactualizarea studiului de fezabilitate, prin refacerea indicatorilor tehnico-economici de supraînălţare a drumului.

El a fost deja avizat de către Administrayia Bazinală de Apă Olt şi îşi aşteaptă avizul şi de la ANAR pentru a fi înaintat câtre Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, autoritatea centrală care aprobă indicatorii tehnico-economici şi fondurile pentru această lucrare”, a subliniat şeful Apelor Române.

Se dorește preluarea lucrărilor de supraînălțare a drumului

„Finalizarea lucrărilor de supraînălţare va permite o suplimentare considerabilă a debitelor de apă în acumularea Săcele, apă care va putea asigura şi pe viitor satisfacerea cerinţelor tot mai mari pentru un oraş, aşa cum este muncipiul Braşov şi un judeţ în plină dezvoltare socio-economică.

La aceasta, se adaugă şi aportul tot mai mare de turişti din zonă, care vor beneficia şi ei, la rândul lor, de un confort şi un acces sigur la un sistem centralizat cu apă de bună calitate.

Lucrarea se află în patrimoniul unităţii noastre bazinale de apă, respectiv Apele Române Olt”, a mai scris Ervin Molnar