În timp ce consensul științific inițial a fost că pandemia a avut o origine naturală, în ultimul an au luat amploae speculațiile cu privire la scăpare virusului Sars-CoV-2 de la Institutul de Virologie Wuhan.

Aceste întrebări au fost alimentate de reticența Chinei de a coopera pe deplin cu anchetatorii externi, chiar cu cei de la OMS, și de a împărtăși informații critice.

Într-un editorial al revistei Nature, membrii OMS care investighează originea pandemiei au avertizat că timpul se scurge, iar identificarea modului în care a început Covid-19 va fi tot mai dificilă. De asemenea, au continuat să apară rapoarte care detaliază comportamentul ciudat al oamenilor de știință din Wuhan, atât înainte, cât și în primele etape ale pandemiei.

În septembrie 2019, laboratorul Wuhan a preluat brusc o bază de date cu peste 22.000 de probe de agenți patogeni offline. Apoi, la începutul lui 2020, a încărcat mai întâi, și apoi a șters, 13 secvențe de genom dintr-o bază de date a guvernului SUA. Aceste secvențe provin din unele dintre primele cazuri de Covid-19 care au fost detectate în Wuhan.

„Cred că este suspect”, spune Alina Chan, cercetător la Universitatea Harvard, care solicită necesitatea investigării posibilității unei scurgeri din laborator, citat de Wired.

SARS-CoV-2 a fost neobișnuit de bine ”plasat”

Lucrarea lui Chan a dat putere tot mai mare teoriei conform căreia Covid-19 ar fi putut avea o origine non-naturală. Aceasta a susținut că SARS-CoV-2 a fost neobișnuit de bine ”plasat” pentru a invada corpul uman atunci când a intrat în atenție, pentru prima dată, în decembrie 2019.

Cu toate acestea, nu e nici o dovadă clară că pandemia a început cu scăparea SARS-CoV-2 de la institutul Wuhan.

Pentru ca oamenii de știință să fie cu adevărat convinși că pandemia a fost declanșată de o scurgere de laborator, Wertheim spune că ar trebui să existe dovezi concrete că la Wuhan exista un virus care se potrivea parțial sau integral cu secvența genetică a Sars-CoV-2.

Limită de timp pentru o astfel de ”analiză criminalistică” a pandemiei

Dar există o limită de timp pentru a face o astfel de ”analiză criminalistică” a pandemiei. Dacă ar trebui să înțelegem originile Covid-19, ar fi necesare câteva cateva lucruri majore. Deoarece e puțin probabil ca Beijingul să coopereze cu restul lumii când vine vorba de partajarea vitală a datelor, unii oameni de știință sustin că, probabil, este un mister care nu se va rezolva niciodată.

Secretele întunecate despre cum a început Covid-19 vor ieși la iveală

Chan consideră că, dacă China ascunde secrete întunecate despre cum a început Covid-19, acestea vor ieși la iveală în următorii ani, odată ce criza se va calma.

”Când timpul va trece, oamenii vor dori să vină și să spună ce s-a întâmplat de fapt”, afirmă ea.