Românii care merg la cumpărături vor plăti mai mult de acum. Apare o nouă taxă. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Acesta a anunțat, luni, că „undeva în primăvară” Guvernul Cîțu va adopta o Hotărâre privind introducerea unei „taxe pe ambalaj” în valoare de 50 de bani pe care o va plăti la magazin fiecare român care cumpără o sticlă sau doză de aluminiu de apă, bere şi suc, precum și pentru PET-uri.

În ceea ce privește noua taxă, potrivit ministrului, cei 50 de bani pentru fiecare sticlă/doză vor putea fi recuperați dacă duci produsul la un aparat special de reciclat.

„Mergeti cu PET-ul la o masinarie in care se introduce acel plastic si acel plastic are cod de identificare ca face parte din sistemul natonal de garantare si returnare”, a explicat ministrul procedura de recuperare a banilor plătiți în plus la magazin, la Antena 3.

Cât timp mai durează

Deși ar mai fi foarte puțin timp până ce noua taxă ar urma să intre în vigoare, potrivit ministrului Mediului, functionarea propriu-zisa a sistemului mai are de asteptat până la punerea la punct a infrastructurii. Mai exact, este vorba despre aparatele unde o persoană duce produsele pentru a-și recupera banii, iar rețeaua de preluare a ambalajelor de la toate aceste aparate.

Totodată, ministrul a vorbit și despre stadiul la care se află la acest implementarea unei noi texe. Potrivit acestuia, proiectul este în prezent în consultare publică. De asemenea, el a mai precizat că își dorește ca până în anul 2022, acest lucru să devină realitate, iar ”logistica să recicleze din fiecare catun”.

„Proiectul a trecut de consultarea publică, încorporam observatiile in proiectul de HG, undeva pana in primavara adoptam astfel incat pana in 2022 sa se faca investitii in automate, logistica care sa recicleze din fiecare catun”, a mai declarat ministrul Mediului.