Apropierea alegerilor este marcată de reașezări pe scena politică din România. Dacă partea dreaptă a eșicherului politic a eșuat până acum în a forma o alianță puternică, în ciuda convingerilor de multe ori apropiate sau chiar similare exprimate de reprezentanții PNL, USR și PMP, este rândul celor de stânga să vorbească despre unitate.

Astfel, există informații că se pregătește o mare alianță de stânga.

Strategiei de consolidare a stângii politice

Președinții PSD, PRO România, ALDE, PSDI și UNPR au în plan unirea forțelor și repoziționarea pe scena politică din România, cu scopul câștigării alegerilor și preluarea puterii, anunță realitatea.net, citând surse politice.

Consensul politic între Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, Marian Vanghelie și Gabriel Oprea va întări stânga politică într-o alianță puternică, menită să redobândească și, cel mai important, să regândească guvernarea, scrie sursa citată.

Astfel, liderii politici urmează să țină o serie de consultări privind elaborarea și implementarea strategiei de consolidare a alianței.

În context, trebuie precizat că partidele din opoziție amenință deja Guvernul liberal cu o moțiune de cenzură, care va pune capăt carierei de Premier a lui Ludovic Orban.

Amenințări cu moțiunea de cenzură

Dacă la PSD s-a vorbit inițial despre depunerea unei moțiuni de cenzură după expirarea stării de alertă, pe fondul nemulțumirilor legate de modul în care Guvernul a intervenit în timpul pandemiei de coronavirus, atât din punct de vedere economic, cât și sanitar, alți lideri ai opoziției, de la Pro România și ALDE, au anunțat că sunt pregătiți să răstoarne Executivul chiar mai devreme.

Mai nou, prin vocea celor mai de seamă reprezentanți ai săi, PSD a amenințat că va depune în Parlament o moțiune de cenzură imediat cum Guvernul Orban nu va respecta legile în vigoare cu privire la majorarea punctului de pensie și la dublarea alocațiilor pentru copii.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, a solicitat Guvernului Orban implementarea imediată a măsurii de dublare a alocațiilor, măsură votată în Parlament.

Conform PSD, banii împrumutați de guvern în ultimele șapte luni (totalizând o cifră mai mare decât împrumuturile realizate de guvernele PSD în trei ani) ar fi suficienți pentru a asigura intrarea în act a măsurii creșterii cuantumului alocațiilor cu 100%.