Una dintre cauzele accidentelor care au loc frecvent pe autostrăzile din România este distanța prea mică dintre mașini la viteze foarte ridicate.

CNAIR în acțiune

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat însă un proiect pilot prin care va încerca să prevină astfel de situații. Proiectul prevede implementarea pe autostrăzi a unui marcaj rutier sub forma unor săgeți de avertizare amplasate la distanțe de 75 – 100 metri una de alta.

Stați la două săgeți distanță

Marcajele vor fi presemnalizate prin indicatoare rutiere amplasate la distanțe de circa 500 de metri unul de altul. Potrivit panoului de test prezentat de CNAIR, șoferii ar trebui să păstreze cel puțin două săgeți față de mașina din față. Oficialii CNAIR afirmă că această idee reprezintă o soluție pentru „asigurarea unei distanțe de siguranță între autovehicule, atunci când acestea se deplasează în coloană pe drumuri de mare viteză. Vor fi demarate consultări tehnice și avizări cu Poliția Rutieră în vederea implementării pe teren a lucrărilor necesare”.

Nu știm când vor apărea săgețile

Pentru moment, CNAIR nu a menționat însă când va fi aplicat proiectul pilot și nici pe ce autostrăzi va fi implementat acesta. De asemenea, nu este clar dacă marcajul va reprezenta o simplă recomandare pentru șoferi pentru a păstra distanța între mașini sau dacă vor exista și sancțiuni pentru nerespectarea acestei reguli.