Apar noi reguli de la 1 ianuarie. De acum vor fi mai ușor de găsit proprietarii unor anumite dispozitive destul de folosite. Atenție mare, aceștia vor fi obligați să se supună unor reglementări europene care au intrat în vigoare la începutul lui 2021. Ele sunt menite să stabilească un set comun de reguli în statele membre UE, în Norvegia și Islanda. Reglementări asemănătoare se aplică și în Marea Britanie, chiar dacă a ieșit din blocul comunitar, informează BBC.

Este vorba de utilizarea dronelor. Noile reguli vizează unde pot fi utilizate dronele. În plus, de acum se va face o identificare mai ușoară a proprietarilor lor. Potrivit noilor regulamente, chiar și dronele de dimensiuni mai mici vor trebui înregistrate la autoritatea aviatică. Mai exact, este stabilit un pragul de înmatriculare pentru operatorii de drone: aceștia trebuie înmatriculați dacă dronele lor pot transfera o energie cinetică mai mare de 80 jouli la impactul cu o persoană.

Un alt lucru extrem de important este faptul că nu se mai face distincție între utilizarea comercială și cea în scop de divertisment a dronelor.

Câte tipuri de drone sunt

Dronele sunt clasificate în trei categorii, în funcție de riscul pe care îl pot reprezenta.

Dronele din categoria de risc scăzut, pe care le dețin în general majoritatea celor care au un hobby pentru așa ceva, nu vor avea nevoie de autorizare, dar au limitări stricte de folosire. Ele vor purta marca de comercializare a comunității europene, care garantează că produsele vândute în Europa întrunesc standardele de mediu, de siguranță și de sănătate.

Cele de risc mediu trebuie să fie înregistrate la autoritatea aviatică, în timp ce dronele de risc înalt vor avea nevoie de certificare și se vor supune regulilor din aviație. Este o categorie în care vor intra, de pidă, viitoarele drone cu pasageri.

Dronele din categoria de risc scăzut sunt vizate de anumite condiții pentru survol. Astfel, deasupra oamenilor pot fi ridicate numai dronele care cântăresc sub 250 de grame.

Cele care cântăresc între 250 de grame și 2 kilograme trebuie să fie înălțate la cel puțin 50 de metri depărtare de oameni, iar dronele de peste 2 kg trebuie ridicate la o distanță considerabilă de grupurile de oameni.

Utilizatorii de drone vor trebui să citească mai întîi manualul de utilizare și să facă niște exerciții pentru siguranță.

Armonizarea legislației europene a fost necesară după ce normele referitoare la drone erau neclare și variau de la țară la țară.