Nelu Tătaru, preşedintele comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, a anunţat public că PNL a decis să se abţină de la vot la amendamentul social-democraților depus la proiectul de lege ce impune obligativitatea certificatul verde pentru accesul angajaților la locul de muncă.

Potrivit amendamentului, salariațiilor nevaccinați, care activează la stat, ar trebui să li se achite testarea Covid-19 din banii de la buget, pe o perioadă de două luni calendaristice.

În ciuda acestei declarații, săptămâna trecută, Nelu Tătaru afirmase că este de acord cu propunerea PSD privind testarea gratuită a angajaţilor care nu s-au imunizat prin vaccinare.

Vineri a fost ziua pentru depunerea de amendamente a proiectul de lege, care a fost respins de Senat şi care se află în comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, potrivit news.ro.

Răspunul lui Nelu Tătaru

Nelu Tătaru a explicat că deputaţii vor aborda în discuție legea respectivă în forma ei iniţială. Acesta a adăugat că au fost depuse mai multe amendamente, ce urmează să fie dezbătute în curând.

„În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi grupul parlamentar al PNL să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost. Cu cât întârziem adoptarea certificatului vedre cu atât va scădea campania de vaccinare. Sunt şase comisii raportoare la acest proiect de lege. Noi vom avea un raport preliminar mâine sau poimâine în care vom putea evalua şi amendamentele şi vom vedea şi votul în comisie”, a afirmat Nelu Tătaru.

El a menționat că a solicitat o estimare a unui posibil impact financiar a bugetului de stat dacă testările vor deveni gratuite, emisă de Ministerul de Finanţe.

„Am introdus cele două luni cu testare gratuită din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care se accepta un certificat de vaccinare şi anumite condiţii, şi alternativa testării, dar cu plată, am încercat să o aşezăm în aceste două luni în care să agreăm un context legal în care să se introducă acest certificat”, a declarat acesta.

Conform spuselor lui Nelu Tătaru, există șanse ca în ziua de miercuri să fie susținută şedinţa de plen în care va fi adoptat certificatul verde.