Florin Piersic este unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți actori din România. Acesta a jucat în numeroase filme românești, dar și piese de teatru.

Cu toate acestea, marele actor primește o pensie mult prea mică față de anii întregi e muncă. Din partea statului român, Florin Piersic primește o pensie de numai 2.000 de lei.

La această sume se mai adaugă și indemnizația de merit în valoare de 2.700 de lei. Această sumă este oferită de către Uniunea Teatrală din România.

Marele actor a jucat în numeroase filme și piese de teatru, dintre care enumerăm „Ciulinii Bărăganului” (1957), ‘Răscoala” (1965), „Columna” (1968), „Mihai Viteazul” (1971), „Pintea” (1976), „Drumul oaselor” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Totul se plătește” (1987), „Eminescu versus Eminem” (2005).

Florin Piersic, cenzurat de comuniști

Unul dintre cele mai vizionate și apreciate filme românești este Liceenii. Cu toate acestea, foarte puțină lume știe că în distribuție a fost distribuit inițial legendarul actor Florin Piersic.

Se pare că absența lui Florin Piersic din Liceeni a fost cauzată în parte de popularitatea excesivă a actorului.

Popularitatea și influența marelui actor din acea perioadă a început să îi îngrijoreze pe liderii regimului comunist și, ca urmare, Florin Piersic a fost retras temporar din alte roluri în filme.

„Ultima oară când am stat de vorbă cu dumneavoastră, iubiţii mei spectatori, v-am istorisit despre personajul meu, Mărgelatu. Chiar aşa, Mărgelatu, ce frumos sună pentru mine acest cuvânt! Articolul – o mică destăinuire – dacă vă mai aduceţi aminte, era ceva concret şi sincer.

Dar mă întreb eu acum, de ce trebuia să ajung la acest rol numai pentru că altul era prea ocupat şi avea prea multe filme de făcut şi de jucat?! Pentru mine rolul ăsta a însemnat mult pentru că era altceva decât făcusem până atunci. Cinematografic vorbind, personajul ăsta m-a ţinut în picioare.

Mă mir şi acum cum de am fost acceptat: de atâta timp nu făceam film, nu eram desemnat în nicio distribuţie. Eu ştiam de ce! Simţeam! Pentru că între toţi oamenii din meseria asta a noastră s-au găsit destui să-mi spună: Nu e scris pe hârtie. E un consemn tacit! E o «comunicare telefonică»: omul ăsta să fie mai puţin prezent!”, a povestit Florin Piersic.

Marele actor ar fi trebuit să joace alături de fiul său

Marele actor al României, Florin Piersic, ar fi trebuit să joace în Liceenii alături de fiul său, Florin Piersic Jr.

„Mă gândesc acum la săracul regizor care, după «Liceenii», dorea neapărat ca tatăl şi fiul ― Florin şi Florinel (student la IATC) să apară alături într-un film, dar s-a replicat sever: «Ce-s familiarismele astea? Unul nu-i de ajuns? Trebuie doi?» şi regizorul, care vedea «comercial» problema, n-a mai avut replică.

Nici vorbă nu poate fi de aşa ceva pentru că «steaua» din frunte nu ţi-o ia nimeni dacă o ai, aşa spune o colegă de-a mea de generaţie! Dar câte n-aş fi vrut eu să vă ofer şi aş fi fost în stare… Nu se putea!”, a mai dezvăluit Florin Piersic.