Vești bune de la UE. Un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, realizat de Comisia Europeană

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor. Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a declarat Margrethe Vestager pentru Franceinfo, conform afp.com

Amintim că eurodeputaţii au adoptat în ianuarie 2020 o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului. Aceștia au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat aceasta.

Care este „cea mai sigură” vârstă pentru a da un telefon mobil copiilor?

Ca și Steve Jobs de altfel, Gates nu și-a lăsat copiii să folosească produsele pe care chiar el le-a creat.

Într-un interviu recent pentru tabloidul The Mirror, magnatul tehnologic a spus că nu le-a permis copiilor săi să dețină propriul telefon mobil până la vârsta de 14 ani.

„De multe ori stabileam o oră după care nu mai aveau voie în fața ecranelor, iar acest lucru îi ajuta să se culce la o oră rezonabilă”, a spus el. De asemenea, a precizat el, copiilor nu li se permite să stea cu telefoane mobile la masă, dar li se permite să le folosească pentru teme sau  studii.

Copiii lui Bill Gates, care acum au vârste de 20, 17 și 14 ani, au toți peste vârsta minimă cerută pentru a deține un telefon. Odraslelor lui Gates li se interzice însă să aibă produse Apple în casă, desigur datorită rivalității aprige dintre Gates și fondatorul Apple, Steve Jobs. În ciuda faptului că a creat iPad-ul, Steve Jobs a recunoscut nu-și lăsa copiii să-l folosească.

Sursă foto: Dreamstime