Vești de ultimă oră de la Guvern care vizează mii de români. Pe lângă reeschiderea școlilor, Executivul a luat în calcul și redeschiderea restaurantelor, blocate din cauza pandemiei de coronavirus.

Se redeschid restaurantele?

Premierul Florin Cîţu susține că a avut discuții cu liderii UDMR și USRPLUS pe tema redeschiderii şcolilor, dar şi a restaurantelor.

„Am avut discuții cu domnul Hunor și cu domnul Barna. Da, şi eu vreau să fie redeschise școlile, vreau să deschidem și restaurantele. Am spus acest lucru şi anul trecut. Din punctul meu de vedere, dacă nu ar fi problema pe sănătate, aș vrea să fie redeschise. Avem această condiţionare de pandemie. Personal, eu cred că trebuie să facem tot ce se poate să redeschidem școala cât mai repede, de aceea e important ca, pe şi lângă campania de vaccinare, să avem şi această campanie de reducere a efectelor pandemiei, să menţinem ritmul.

Până acum am văzut că a scăzut numărul și am ajuns la un nivel confortabil. Sunt orașe care au ieșit din carantină, muncipii. Dacă păstrăm această tendință putem să redeschidem școlile pe 8 februarie. Campania de vaccinare este importantă. În acelaşi timp, trebuie să păstrăm şi această campanie de a reduce efectele pandemiei. Să nu uităm că trebuie să păstrăm în continuare distanţarea, să purtăm mască, dezinfectant, etc”, a declarat premierul Cîţu.

Patronatele, apel disperat către Guvern

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) solicită redeschiderea imediată a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară, şi scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie, potrivit unei scrisori deschise adresată premierului, ministrului Sănătăţii şi ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector şi riscul de faliment ce ameninţă mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgenţă următoarele măsuri:

1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară.

2. Scoaterea restaurantelor de sub incidenţa procentului de 3/1000 de pe lista activităţilor cu risc de răspândire a COVID-19 şi, astfel, permiterea funcţionării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanţii industriei şi respectate de toţi operatorii”, se precizează în document.

Scrisoarea redactată de Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România este adresată prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

HORA argumentează că redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă în unităţile în care se respectă reglementările sanitare.

„Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior luând în considerare următoarele: menţinerea în activitate a 40.000 de operatori şi a 400.000 de angajaţi.

Estimările cu privire la închiderea business-urilor şi şomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual; evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor; respectarea cu stricteţe a regulilor de către operatori în perioada de restricţii; lipsa clarităţii în ceea ce priveşte populaţia oraşelor (vezi Bucureşti)”, potrivit scrisorii transmise de organizaţia patronală a restaurantelor.

Sursa foto INQUAM / George Calin