Care este cel mai eficient vaccin anti-COVID? Milioane de oameni l-au primit

Chile a început una dintre cele mai rapide campanii de inoculare anti-COVID din lume în decembrie, vaccinând până în momentul de față peste 60% din populația sa, predominant cu CoronaVac de la Sinovac, conform evz.ro

Autoritățile sanitare din Chile au explicat marți, 3 august, că vaccinul Sinovac a fost 58,5% eficient în prevenirea bolilor simptomatice în rândul a milioane de chilieni care l-au primit între februarie și iulie. Simultan, vaccinul COVID-19 de la Pfizer a fost 87,7% eficient, în timp ce vaccinul AstraZeneca a fost 68,7% eficient.

CoronaVac a fost 67% eficient în prevenirea bolilor simptomatice

În acest context, dr. Rafael Araos, oficial al sănătății, a declarat marți într-o conferință de presă că vaccinul a fost 86% eficient în prevenirea spitalizării, 89,7% eficient în prevenirea internării în unități de terapie intensivă și 86% eficient în prevenirea deceselor în populație între februarie și iulie.

În aprilie, același studiu a constatat că CoronaVac a fost 67% eficient în prevenirea bolilor simptomatice, 85% eficace în prevenirea spitalizărilor și 80% eficace în prevenirea deceselor, sugerând că capacitatea sa de a preveni impactul mai grav al virusului s-a consolidat, în timp ce capacitatea sa diminuarea bolii simptomatice.

Araos a spus că reducerea protecției împotriva vaccinurilor a fost inevitabilă în timp, în special odată cu sosirea și prevalența tot mai mare a tulpinilor mai virulente, cum ar fi varianta Delta.

„Dacă Delta devine mai răspândită și vaccinul are un răspuns mai slab, am putea observa o scădere mai rapidă (în eficacitate)”, a declarat acesta, întărind apelurile pentru a treia doză de rapel care urmează să fie eliberată.

Eficacitatea altor vaccinuri

Vaccinul Pfizer a fost 87,7% eficient în prevenirea COVID-19 simptomatic în aceeași perioadă, 98% eficient în prevenirea admiterii în terapie intensivă și 100% eficient în prevenirea decesului, a spus Araos.

AstraZeneca a fost 68,7% eficientă în prevenirea simptomaticului COVID-19 în aceeași perioadă, 98% eficientă în prevenirea admiterilor la terapie intensivă și 100% eficientă în prevenirea decesului, a spus Araos.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin