Șeful Guvernului a spus că o decizie în acest sens va fi luată de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, după declararea stării de alertă, informează stirileprotv.ro.

Decizia nu aparține premierului

”Referitor la decizia dacă va fi sau nu va fi necesară declarația, decizia va fi luată de Consiliul Național pentru Situații Speciale de Urgență, după declararea stării de alertă. Există opinii pe tema asta. Până la urmă va prevala decizia Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență și o vom anunța public, în mod evident, în timp util, astfel încât oamenii să știe despre ce e vorba.

Se mai gândesc

Ce este cert: vor exista o sumă de motive care sunt deja publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, le-am prezentat public. Pentru deplasarea în afara localității, de asemenea ne gândim pentru arealurile metropolitane, unde practic există o legătură extrem de apropiată, să nu existe astfel de restricții, pentru că sunt foarte mulți care lucrează, să spun, în arealul metropolitan, în afara capitalei reședință de județ, cum e cazul Pitești-Miovei, de exemplu, astfel încât să nu existe restricții în ceea ce este considerat un areal metropolitan rezonabil.” – a spus Orban.

Nu vă planificați vacanțele

Ministerul de Interne a propus un set de măsuri ceva mai permisive, dar ia în calcul foarte serios interzicerea deplasărilor în afară localităţilor, fără motive justificate! Cine are sugestii, le poate trimite pe o adresă de poştă electronică dedicată. Dacă aţi început să vă faceţi planuri de vacanţă, e bine să fiţi totuşi precauţi. Odată cu încetarea stării de urgenţă şi a efectelor ordonanţelor militare, odată cu intrarea în starea de alertă, ministerul de Interne se gândeşte serios să menţină interdicţia de ne deplasa în afară localităţilor.

Excepțiile care confirma regula

La fel ca în ultimele două luni, restricţiile de mişcare în afară localităţilor de domicliu au şi excepţii: unele fără nicio condiţie, altele dimpotrivă, condiţionate. Totul, afirma ministrul de interne Marcel Vela, din dorinţa de a proteja populaţia, câtă vreme riscul contaminării cu noul virus este departe de a fi dispărut. Cu toate acestea, în setul de propuneri lansate publice de şefii de la Interne nu se pomeneşte nimic de declaraţiile pe propria răspundere.

VEZI AICI DOCUMENTUL FINAL