Reprezentanții guvernului, în frunte cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, au dat asigurări, în cursul săptămânii, că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la salariul minim pe economie și că nu se va stabili nimic concret înainte de a fi consultați și partenerii sociali.

Mai mult decât atât, Violeta Alexandru a confirmat faptul că va avea loc o majorare a salariului minim, doar că nu s-a definitivat cuantumul acestei creșteri.

Cu toate acestea, Antena 3 a anunțat vineri, citând surse din interiorul guvernului, că PNL pregătește pentru săptămâna viitoare o înghețare a salariului minim, cel puțin pentru anumite categorii de salariați.

Astfel, este vorba despre salariul minim din sectorul construcțiilor, care ar urma să rămână la valoarea de 3.000 de lei, așa cum a fost stabilit pentru anul trecut, de către guvernul PSD.

Mai mult decât atât, 350.000 de persoane ar urma să fie afectate de înghețarea salariului minim pentru angajații cu studii superioare, anunță sursa citată.

Premierul Ludovic Orban este cel care nu mai dorește un salariu minim diferențiat, în funcție de nivelul studiilor. Iar creşterea prognozată de Guvernul Orban pentru salariul minim, pentru cei cu studii medii, înseamnă aproximativ 83 de lei net, respectiv puţin peste 100 de lei brut.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat marţi că nu şi-a consolidat încă o părere privind cuantumul la care va creşte salariul minim, iar în Ministerul Muncii nu există niciun studiu recent care să evalueze impactul măsurii creşterii salariului minim.

În cadrul discuţiilor cu parlamentarii din Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaţilor, aceasta a acuzat proiectul fostului Guvern PSD privind creşterea cu 100 de lei a salariului minim de la 1 ianuarie 2020 de populism şi de lipsă de fundament bugetar.