Românii şi-au făcut speranţe în urma anunţului făcut de către Partidul Social Democrat, privind eventualitatea eliminării TVA la alimentele de bază.

Totuşi, ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu (PNL), vine cu o clarificare menită să spulbere planurile PSD.

România riscă infringement şi sancţiuni dacă adoptă o astfel de măsură!

Guvernul nici nu a discutat această propunere înaintată de social-democraţi şi nici nu i se pare una viabilă, spune Vîlceanu, având în vedere că s-ar încălca reglementările europene, iar România ar putea fi pusă în faţa unei proceduri de infringement şi a unor sancţiuni drastice.

“Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la momentul ăsta, contravine Directivei privind TVA.

O să putem discuta orice, dar să ai o reglementare care contravine unei directive, asta înseamnă infringement”, a declarat, joi, Dan Vîlceanu.

“Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, ceea ce nu e tocmai ideea unei piețe liber.

În momentul în care prețul cu care produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, evident nu vei mai avea niciun fel de motivație să produci produsul respectiv”, a mai precizat ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene.

De unde a plecat toată discuţia cu TVA zero la alimentele de bază?

Totul a plecat de la un mesaj transmis de către Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, marţi, pe pagina sa de Facebook.

El a invocat exemplul Poloniei, care va impune TVA zero la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți, de la 1 februarie şi a lăsat de înţeles că va propune liderilor coaliţiei de guvernare ca şi România să adopte o decizie similară.

“Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe!

Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie.  Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți.

Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției!”, scria Marcel Ciolacu, marţi, pe pagina sa de Facebook.