Ies la iveală amănunte foarte importante despre românii care s-au vaccinat sau urmează să se vaccineze. Şeful campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a venit cu informaţii extrem de importante.

Mai transmitem virusul după ce ne vaccinăm?

Chiar dacă sunt vaccinate, persoanele care se mai îmbolnăvesc de COVID-19 după vaccinare pot transmite virusul mai departe. Riscul este însă mult mai mic datorită imunizării, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comisiei de vaccinare.

“Există studii care ne arată o reducere cu cel puţin 60-70% a riscului de transmitere, pentru că scade riscul de infecţie asimptomatică.

În plus, chiar şi la pacienţii cu COVID-19 după vaccinare, s-a observat o scădere a încărcăturii virale de cel patru ori comparativ cu cei nevaccinaţi, ceea ce înseamnă că vom avea o cantitate mică de virus în secreţiile respiratorii şi un risc mai redus de contagiozitate”, a explicat medicul-colonel Valeriu Gheorghiţă, conform Antena 3.

Ne putem îmbolnăvi şi după vaccinare

Mai mult, Valeriu Gheorghiţă a spus că sunt persoane care se pot îmbolnăvi şi după vaccinare, în special cele areactive, care nu răspund la niciun vaccin. Totuşi, numărul lor este mic.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, a mai dezvăluit că nu crede că va fi nevoie ca imunizarea contra coronavirusului să se facă în fiecare an, la fel ca la gripă.

Totuşi, medicul acceptă posibilitatea ca unele persoane cu risc să fie nevoite să mai facă încă o doză de ser imunizator, însă deocamdată nu se poate afirma această ipoteză.