Mașini la care nu vrem să renunțăm? Dacă vă întrebați care vehicule își merită banii și dacă fiabilitatea și longevitatea sunt prioritare atunci când vă gândiți să cumpărați o mașină, mergeți pe mâna șoferilor care se despart foarte greu de mașinile lor, chiar dacă au o vârstă.

Analizând peste 660.000 de mașini second-hand din anii 1981-2005, vândute în 2020, iSeeCars a întocmit o listă a mașinilor de care proprietarii nu au de gând să se despartă.

Mașinile japoneze sunt cele pe care proprietarii le păstrează timp de cel puțin 15 ani

Renumite în toată lumea, modelele japoneze sunt de departe mașinile pe care proprietarii le păstrează timp de cel puțin 15 ani, potrivit studiului.

Producția și îmbunătățirea continuă fac din fiabilitate semnul distinctiv al mărcilor japoneze și, cu excepția unui singur model Subaru, Toyota și Honda domină top 10 întocmite de iSeeCars.

Pe listă se află și șase SUV-uri, două camioane, un minivan și un hatchback (au fost excluse camioanele grele, furgonetele de lucru și vehiculele care nu mai sunt în producție).

Care este explicația

„Vehiculele japoneze, în special Toyota și Honda, sunt cunoscute pentru fiabilitatea și durabilitatea lor și atrag consumatorii practici, care doresc vehicule care să meargă pe drum cât mai mult timp posibil”, a declarat analistul iSeeCars, Karl Brauer. „Șoferii nu vor să renunțe la mașini pe care știu că se pot baza și care nu necesită o întreținere costisitoare”, explică Bauer, potrivit Finance.yahoo.

Acest lucru se aliniază cu gândirea actuală. Anul trecut, când Consumer Reports și-a lansat clasamentul anual al mărcilor de fiabilitate auto, companiile japoneze (și coreene) au fost desemnate șapte dintre cele mai de încredere zece mărci. Toyota a ocupat primul loc pe lista celor mai fiabile mărci, toate modelele sale, cu excepția a două, obținând scoruri de fiabilitate peste sau mult peste medie.

Dacă doriți să cumpărați o mașină și vreți să știți ce modele păstrează cei mai mulți șoferi timp de 15 ani sau mai mult, iată care sunt acestea:

Toyota Sequoia

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 9,1%

Comparativ cu medie: 1,5x

9. Toyota 4Runner

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 9,4%

Comparativ cu medie: 1,5x

8. Subaru Forester

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 9,8%

Comparativ cu medie: 1,6x

7. Honda Pilot

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii inițiali: 10,4%

Comparativ cu medie: 1,7x

6. Honda CR-V

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 10,7%

Comparativ cu medie: 1,8x

5. Toyota Tundra

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 11,3%

Comparativ cu medie: 1,8x

4. Toyota Sienna

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 11,5%

Comparativ cu medie: 1,9x

3. Toyota Tacoma

Mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 11,6%

Comparativ cu medie: 1,9x

2. Toyota Highlander

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii originali: 12,4%

Comparativ cu medie: 2,0x

Toyota Prius

mașini de peste 15 ani păstrate de proprietarii inițiali: 13,7%

Comparativ cu medie: 2,2x

Prius atrage șoferii practici, datorită economiei de combustibil și a costurilor reduse

„Proprietarii de Toyota Prius care și-au ținut vehiculele pe șosea timp de cel puțin 15 ani sunt primii care adoptă tehnologia vehiculelor hibride. Acești consumatori ecologici doresc să-și păstreze vehiculele cât mai mult posibil”, a spus Brauer. „Prius atrage șoferii practici, datorită economiei de combustibil și a costurilor reduse, iar proprietatea prelungită a vehiculului îi ajută pe șoferi să-și crească economiile de combustibil”, subliniază el.