Silvia Dinică, senator și vicepreședinte USR București, membru în Biroul Național, a transmis, pe Facebook, un mesaj cu privire la vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România, explicând ce conțin acestea de fapt.

Mesajul făcut de senator privind vaccinurile anti-COVID-19

“Conform celui mai recent sondaj, realizat de Avangarde, 30% dintre cele aproape 800 de persoane respondente se declară împotriva vaccinării, iar 27% spun că sunt indecise.

”Nu ne vaccinăm pentru că nu știm, de fapt, ce este în vaccinuri” este un argument din ce în ce mai întâlnit, printre motivele refuzului sau ezitării în fața vaccinării.

Ce conține vaccinul anti SARS-CoV-2?

Atât firmele Pfizer/BioNTech, cât și Moderna au făcut publice prospectele pentru vaccinurile lor. Acestea pot fi consultate accesând: https://bit.ly/3izpC4V, pentru prospectul vaccinului Pfizer/BioNTech și https://bit.ly/3bLOtks, pentru prospectul vaccinului Moderna.

În ambele vaccinuri regăsim substanța ARN mesager, adică proteina de suprafață a SARS-CoV-2.

Această proteină nu este virusul, propriu-zis, deci aceasta nu ne poate transmite Covid-19. Ea are rolul de a stimula sistemul de apărare natural al organismului nostru, determinându-l să producă anticorpi care să ne protejeze în fața virusului.

Pe lângă acest ARN mesager, ambele vaccinuri conțin lipide (grăsimi), care au rolul de a ajuta la livrarea substanței ARN mesager, în corpul nostru, împreună cu alte ingrediente comune, care ajută la menținerea pH-ului și stabilității vaccinului.

Citirea prospectului, indicată

Este indicat să consultați prospectul ambelor vaccinuri și să discutați cu medicul dumneavoastră în cazul în care sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestor vaccinuri.

Etapa a II-a de vaccinare a început pe 15 ianuarie, iar până în acest moment au fost făcute peste 300.000 de programări pentru vaccinare, iar gradul de ocupare a atins procentul de 100%.

Ieri a ajuns în țară a cincea tranșă de vaccin anti SARS-CoV-2 de la Pfizer/BioNTech.

*Notă: toate comentariile sunt moderate înainte de publicare.
Nu vor fi admise cele care conțin informații false, cele neargumentate corect sau exprimate neadecvat spațiului public”, a scris Silvia Dinică, senator USR-PLUS, pe Facebook.