Premierul Florin Cîţu a reiterat luni că decizia privind redeschiderea școlilor va fi luată pe 2 februarie. Acesta a menționat că doreşte ca școlile să fie redeschise, însă contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii. „Pentru că nu pot fi relaxate prea mult condiţiile şi apoi să fie o presiune pe sistemul de sănătate”, a precizat Cîțu.

„Noi am spus, şi preşedintele României a spus, că vom lua o decizie fermă pe 2 februarie. Urmărim până în acel moment ce se întâmplă cu situaţia epidemiologică din România, dacă avem o înrăutăţirea situaţiei. Vom lua o decizie pe 2 februarie. Personal, bineînţeles că vreau, ca toată lumea, să fie deschise școlile, şi economia să fie deschisă, dar nu contează ce vreau eu, contează care este situaţia din punct de vedere al sănătăţii, pentru că nu putem să relaxăm prea mult condiţiile şi apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate”, a afirmat Florin Cîţu la Parlament, înaintea şedinţei liderilor coaliţiei de guvernare.

Vaccinarea ar putea duce la relaxarea măsurilor

În opinia lui Cîţu, campania de vaccinare ar putea permite relaxarea condiţiilor în perioada următoare.

„Repet, cu o campanie de vaccinare care merge bine în România, în ciuda tuturor criticilor, putem să gândim că în perioada următoare vom relaxa aceste condiţii”, a spus Cîţu.

Propunerea PSD privind redeschiderea școlilor

Amintim că, vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu, a afirmat săptămâna trecută că s-a întâlnit cu ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Negrescu a spus că i-a prezentat ministrului propunerile PSD în ceea ce priveşte redeschiderea școlilor. De asemenea, europarlamentarul a solicitat alocarea pentru educaţie a unui buget mai extins şi a 10% din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.

„PSD face o opoziţie constructivă, vine cu proiecte, nu venim cu scandal, venim cu soluţii şi ne aşteptăm ca ele să fie implementate. Sper ca cele discutate, agreate să fie implementate. Bugetul pentru educaţie trebuie extins şi Planul Naţional de Rezilienţă să cuprindă alocări adecvate. (…) Din discuţia purtată am ajuns amândoi la un acord, că trebuie să avem această creştere a bugetului. De cealaltă parte, cred că există un acord pe necesitatea de a redeschide școlile de îndată şi de a pregăti în mod detaliat acest proces”, a afirmat Negrescu, la o conferinţă de presă.

El a spus că s-a ajuns la un acord cu privire la necesitatea unei corelări mai bune a activităţii instituţiilor statului din zona de sănătate cu zona de educaţie.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan