Valeriu Gheorghiţă afirmă că se aşteaptă precizări în legătură cu vaccinul Johnson&Johnson de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a arătat că România aşteaptă precizări de la Agenţia Europeană a Medicamentului cu privite la acest ser şi la legătura dintre acesta şi evenimente trombotice post-imunizare.

“Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a arătat Valeriu Gheorghiţă, conform news.ro.

“Am văzut această recomandare în cursul zilei de astăzi. Aşteptăm, pe bună dreptate, o precizare de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a arătat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

Experiența americană în privința Johnson&Johnson

Acesta a menţionat că experienţa autorităţilor americane în ceea ce priveşte administrarea serului Johnson&Johnson este una “importantă”. El a arătat că acolo s-au utilizat deja 7 milioane de doze din acest ser. Gheorghiță a spus că se aşteaptă ca Agenţia Europeană a Medicamentului să ia o decizie cu privire la vaccinul Johnson&Johnson în cursul acestei săptămâni.

“Frecvenţa acestor cazuri de evenimente trombotice pare a fi de circa 1 la un milion, deci oricum vorbim de o frecvenţă extrem de rară, însă atât timp cât a fost această recomandare a unei agenţii de reglementare, cu siguranţă şi Agenţia Europeană a Medicamentului va face precizări suplimentare şi recomandări în acest sens”, a punctat medicul. Dacă vaccinarea cu Johnson&Johnson ar fi amânată, caravanele mobile de vaccinare vor putea funcţiona, folosind alt ser, atâta vreme cât se respectă lanţul de frig.

“Nu cred că va avea un impact asupra continuităţii campaniei de vaccinare, însă, ca întotdeauna, pe primul loc rămâne siguranţa beneficiarilor”, a adăugat Gheorghiţă. El a estimat că acele 20 de centre mobile ar urma să imunizeze 100 de persoane pe zi, fiecare.

Sursă foto: Dreamstime