Analiștii din România, respectiv membrii CFA, sunt optimiști. Aproape jumătate dintre aceștia se aşteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an. Acest procent este peste media pieţei care prognozează o creştere a PIB de 2,8%. Declarația aparține lui Mihai Purcărea, membru al Boardului CFA România. El a fpăcut aceste afirmații la evenimentul online “Revenirea economică după un an de pandemie. Previziunile anului 2021″ – organizat de CFA Society România.

Potrivit lui Purcărea, cei de la CFA au estimat anul trecut o creștere de trei procente. El susține că 42% dintre membri se aşteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an.

“Anul trecut noi am estimat că economia va creşte cu 3%, dar ceea ce s-a întâmplat a fost că s-a contractat cu aproape 4%. Previziunea actuală din piaţă vede o creştere de 2,8% a PIB-ului României. Acum să vedem la ce se aşteaptă membrii CFA în acest an. Deci aproape jumătate dintre membri, respectiv 42% dintre membri, se aşteaptă ca economia să crească cu peste 4% în acest an, o revenire mare, şi mai mult decât previziunea actuală din piaţă”, a comentat Mihai Purcărea.

El a vorbit și despre inflaţie. Mihai Purcărea a amintit că anul trecut membrii CFA au estimat o inflaţie de 3-3,5%,. În schimb, inflaţia media a fost mai scăzută.

Aşteptările din piaţă pentru cursul EURO

În ceea ce privește estimările pentru acest an, în piaţă se așteaptă la un procent de 2,8%. În plus, membrii CFA prognozează o inflaţie de 3-3,5%.

Referitor la cursul de schimb, Purcărea a menţionat că în anii trecuţi a fost unul predictibil, cu o depreciere anuală de 2% pentru leu. Anul trecut, membrii CFA au estimat un curs valutar de 4,8-4,9 lei/euro care a fost linie cu ceea ce s-a întâmplat.

Pentru acest an, aşteptările din piaţă pentru cursul valutar de la finalul anului sunt de 4,94 lei/euro. Membrii CFA se aşteaptă la un curs valutar asemănător pentru 2021. Mai exact, 69% dintre aceştia estimează un curs valutar de 4,9-5 lei/euro. De asemenea, un procent de 19% dintre participanţi la sondaj se aşteaptă la un curs de 5 – 5,1 lei/euro. Doar  3% au indicat că va fi 5,1 lei/euro.

Dobânda Robor la 3 luni ar putea ajunge la finalul lunii decembrie a acestui an la 1,5 – 2% în opinia a 44% dintre participanţii la studiu CFA.

Indicele BET-XT Total Return ar putea înregistra o creştere cuprinsă între 0 şi 10% în opinia a 38% dintre participanţi.