Joi, 12 ianuarie, minim patru rachete au fost lansate spre sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Irak, situată în Zona Verde, un perimetru ultrasecurizat din Bagdad, conform Associated Press. Rachetele au fost lansate din regiunea Dora, aflată la periferia Bagdadului.

Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost atacată de teroriști

Deși sistemul antirachetă al Ambasadei SUA, de tip C-RAM, a fost activat în ora atacului terorist, trei rachete au căzut fix în curtea misiunii diplomatice americane. A patra rachetă a lovit o şcoală situată într-o zonă rezidenţială din apropiere. Două persoane, inclusiv o minoră, au fost rănite în atac.

Alte rachete au fost totuşi interceptate de sistemul de protecţie antiaeriană.

„Ambasada a fost atacată de grupuri teroriste care încearcă să submineze securitatea Irakului, suveranitatea ţării şi relaţiile internaţionale. Completul Ambasadei SUA a fost atacat în această seară de grupuri teroriste care încercau să submineze securitatea, suveranitatea și relațiile internaționale ale Irakului.

Am spus de mult timp că aceste tipuri de atacuri condamnabile sunt un atac nu doar asupra facilităților diplomatice, ci și asupra suveranității Irakului”, a transmis Ambasada Statelor Unite ale Americii din Irak pe Twitter.

Declarațiile armatei irakiene

În urma incidentului, forțele militare din Irak au etichetat asaltul cu rachete drept „un act terorist laș”.

Atacurile teroriste de joi se adaugă celorlalte incidente ce au vizat personalul american din Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni.

Atacaturile teroriste asupra diplomației americane continuă

Luni, 10 ianuarie, soldații americani din Irak au doborât două drone-capcană lansate împotriva unei baze militare de la aeroportul din Bagdad. Acolo staţionează militari din cadrul coaliţiei internaţionale anti-jihadiste condusă de către Statele Unite ale Americii, conform AFP.

Incidentul respectiv a avut loc chiar în ziua care marca doi ani de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani şi a locotenentului său irakian. Aceștia au fost ucişi într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) de către SUA, pe un drum, lângă aeroportul internaţonal din Bagdad.