Şcolile din România s-ar putea redeschide în curând, dacă situaţia epidemiologică va continua să se îmbunătăţească. Cum se va desfăşura însă efectiv activitatea în sălile de curs şi la ce distanţă vor sta elevii unii de alţii? Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a oferit, vineri, câteva detalii pe acest subiect.

Sorin Cîmpeanu vrea ca regulile să fie publicate imediat după şedinţă CNSU

El spune că regulile de distanţare în şcoli vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei. Totul va fi stabilit imediat după ce ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va decide că şcolile pot fi deschise. Şedinţa CNSU este programată pentru data de 2 februarie.

„Regulile de distanţare vor fi stabilite printr-un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei, ordin care va fi promovat de îndată după ce va fi luată decizia de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în urma analizei din data de 2 februarie. Încercăm să promovăm acest ordin împreună cu Ministerul Sănătăţii cât mai repede cu putinţă, dacă se poate chiar imediat după decizia din data de 2 februarie, pentru ca şcolile să fie pregătite pentru respectarea acestor măsuri.

Să vedem, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu INSP, care sunt măsurile acceptabile pentru asigurarea protecţiei sanitare în şcoli pentru elevi şi profesori. Aceste măsuri vor fi cuprinse într-o manieră cât mai explicită în ordinul de ministru comun Educaţie-Sănătate care va fi elaborat, dacă nu în data de 2 februarie, în data de 3 februarie sunt sigur că el va putea fi elaborat”, a declarat ministrul.

„Şcolile din România au fost deja anunţate”

Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că toate şcolile au fost anunţate despre aceste intenţii. Unităţilor de învăţământ le-a fost cerută o raportare săptămânală privind stocurile de materiale sanitare, de măşti, etc, mai spune oficialul, potrivit Agerpres.

„Şcolile din România au fost deja anunţate. S-a cerut o raportare cu cadenţă săptămânală, în fiecare zi de vineri, cu privire la stocurile de materiale sanitare, de produse de igienă, de măşti şi toate celelalte elemente care asigură respectarea regulilor.

Ministerul Educaţiei verifică regulat existenţa (…) stocurilor de materiale în toate şcolile din România. Vorbim de 7.203 unităţi de învăţământ, care au la rândul lor peste 10.000 de structuri arondate. Deci, sunt practic peste 17.000 de şcoli, din care cu personalitate juridică 7.203”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Vor fi probleme în anumite şcoli, recunoaşte ministrul

Ministrul Educaţiei a recunoscut că vor fi şi şcoli unde va fi „”foarte greu să respectăm toate măsurile” impuse în actualul context epidemiologic. Este vorba despre şcolile care se deschid în totalitate, fiind în zone unde rata de infectare va fi mai mică de 1 la mia de locuitori.

„Sunt şcoli, cele care sunt în zone în care rata de infectare este sub unu la mia de locuitori, care se deschid în totalitate. În aceste şcoli va fi foarte greu să respectăm toate măsurile”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au organizat vineri, 22 ianuarie, un webinar dedicat personalului din învăţământ privind vaccinarea anti-COVID.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin