Rămâi fără permisul de conducere! De mult timp se discută despre vârsta până la care poate conduce un șofer, însă până acum, nu s-a modificat legislația.

Rămâi fără permisul de conducere

Odată cu înaintarea în vârstă, scad reflexele și abilitățile de conducere. Din această cauză, s-a discutat despre introducerea unui prag de vârstă. Șoferii care ating acest prag ar fi obligați să susțină anual un examen medical riguros. Pentru a se asigura că este apt să conducă o mașină, i s-ar testa vederea, starea psihică și starea de sănătate generală,

În România, s-a discutat despre introducerea unui prag de vârstă de 70 de ani încă din 2016. Parlamentul a analizat un proiect de lege care obliga persoanele trecute de această vârstă să efectueze anual un control medical. Iar șoferii care nu trec aceste teste ar rămâne fără permisul de conducere. Proiectul de lege nu a fost însă promulgat.

Anul acesta, Uniunea Europeană a început dezbaterile privind o nouă directivă. Valabilitatea permiselor auto ar urma să fie crescută la 15 ani. În cazul șoferilor de peste 70 de ani, ar fi limitată la 5. Va mai dura însă până această directivă va fi implementată în UE și în România, scrie promotor.ro.

permis auto/ de conducere
Sursă: Dreamstime

Permisul de conducere are o valabilitate de 10 ani

Conform legii în vigoare, permisul este valabil timp de 10 ani de la data eliberării. La expirarea acestuia, trebuie preschimbat de unitățile de poliție. Nu trebuie susținut un nou examen, dar este nevoie de o adeverință medicală.

Pentru a obține această adeverință, șoferul trebuie să efectueze o serie de controale medicale:

  • medicină internă,
  • pneumologie,
  • ortopedie și traumatologie,
  • neurologie,
  • psihiatrie,
  • ORL,
  • oftalmologie.

Fișa medicală se eliberează în dublu exemplar, însoțită de o adeverință de la medicul de familie, care confirmă că posesorul permisului nu suferă de boli cronice, mai precizează sursa citată.

Dacă vreunul dintre medicii care efectuează controalele constată că respectivul șofer are o afecțiune care îi poate afecta abilitățile de conducere, poate sesiza Poliția. Iar dacă în urma unor investigații de specialitate, dacă se constată că, într-adevăr, nu mai poate conduce un vehicul, i se poate anula permisul auto.

„În anul 2022, la nivel național, au fost retrase medical 1.183 de permise de conducere”, se arată într-un răspuns transmis de IGPR redacției ProMotor.

Legea spune că orice medic poate sesiza Poliția cu privire la un pacient, dacă suspectează că acesta nu mai este apt să conducă. Însă nu este obligat. Rămâne, așadar, la latitudinea medicului dacă va sesiza organele legii sau îi va da șoferului opțiunea de a renunța de bună voie la permisul auto.