Veniturile bugetare din acciza pe tutun s-au ridicat la 5,09 miliarde de lei (circa 1,25 miliarde de euro) anul trecut, în creştere cu 31,5% faţă de nivelul raportat în 2008, a declarat pentru Mediafax preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, care se aşteaptă la o majorare a încasărilor şi în acest an.

Potrivit lui Blejnar, veniturile la buget obţinute din acciza la tutun vor urca şi în acest an, în special ca urmare a majorării cotelor de impunere de la 1 ianuarie, dar şi a creşterii cursului de schimb. În 2008, bugetul de stat a încasat 3,87 miliarde de lei din acciza la tutun.

 În ceea ce priveşte o contrabanda cu ţigarete, preşedintele ANAF a precizat că instituţia va monitoriza cu prioritare locaţiile cu risc fiscal ridicat unde se comercializează ţigarete, prin intensificarea acţiunilor de control ale Gărzii Financiare şi Autorităţii Naţionale a Vămilor.

„Vor scădea veniturile din accize doar dacă se lasă lumea de fumat”

„Singura metodă prin care cred că ar putea scădea veniturile din acciza la tutun în acest an este dacă foarte mulţi oameni se lasă de fumat. Dar nu sunt îngrijorat în această privinţă pentru că, astfel, am câştiga teren pe segmentul de sănătate”, a spus Blejnar.

Accizele la tutun au crescut anul trecut cu 14 euro, în două tranşe de câte 7 euro, aplicate în luna aprilie şi sepetembrie. De la 1 ianuarie 2010, acciza la ţigarete a urcat de la 64 euro la 74 de euro, iar preţul celor mai bine vândute sortimente a atins 10 lei, ceea ce înseamnă o creştere de peste 50% faţă de începutul anului trecut. Comparativ cu începutul lui 2009, acciza la ţigări este mai mare cu 48%, la care se adaugă o creşetere cu 14% din cursul de schimb utilizat.

SURSA:Mediafax