Victorie în instanţă pentru ANPC. Curtea de Apel Bucureşti a dat definitiv câştig de cauză autorităţii

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a câștigat definitiv, în instanță, în fața OTP Bank România SA, în procesul de contestare a actului de control emis de ANPC, prin care instituția sancționa banca din cauza unei practici comerciale incorecte.

Totul a început după o acțiune de control tematic desfășurată în anul 2021 la OTP Bank România SA. La acel moment, echipa de comisari ANPC a constatat că banca prezenta o ofertă pentru persoane fizice cu privire la pachetul LeZero sub sloganul „Ia-ți pachetul Le zero/Zero cuvinte în plus. Le zero. Lejer zero”, acesta fiind un produs combinat, iar produsul inducea ideea consumatorilor că pot obține un beneficiu potențial – o scutire de preț până la zero.

Sursă: news.ro

Aceasta constituie o practică comercială incorectă, deoarece nu asigură, în context, diligența profesională, respectiv „componenta și grija așteptată, în mod rezonabil, de un consumator din partea comercianților, în conformitate cu practicile incorecte de piață și principiul general al bunei credințe”.

Comisarii ANPC au propus, la momentul respectiv, încetarea praticii comerciale incorecte, prin eliminarea sintagmei LeZero, de natură să inducă în eroare consumatorii.

În acest sens, în data de 24.08.2021 a fost emis Ordinul ANPC împotriva operatorului economic financiar bancar, care prevedea măsura dispusă prin actul administrativ, aceea de eliminare a sintagmei LeZero din pachetul LeZero.

OTP Bank România SA a contestat în instanță acest Ordin, care a fost, însă, menținut definitiv de către Curtea de Apel București prin Hotărârea 428/2022, în urma emiterii motivării, banca fiind nevoită să îi idea curs.

Tensiuni între Ungaria şi Ucraina din cauza OTP

Tot legat de banca din Ungaria, Budapesta cere Ucrainei să elimine banca maghiară OTP de pe lista „sponsorilor internaționali ai războiului”, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, participând la o întâlnire cu omologii săi din țările UE, la Stockholm.

„Acest lucru este inacceptabil”, a spus șeful diplomaţiei ungare despre decizia autorităților ucrainene, amintind că OTP este cea mai mare bancă din Ungaria, iar activitățile sale respectă în totalitate legile naționale și internaționale.

„Acesta este un scandal și cerem ca ucrainenii să elimine OTP de pe ‘lista sponsorilor internaționali ai războiului”, a spus Szijjarto într-un mesaj video difuzat pe Facebook.