Claudiu Dolot, președintele Autoritatății Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vine cu precizări de ultimă oră. Potrivit acestuia, în luna septembrie, ANPC a derulat controale la 92 de companii din sectorul energetic  şi a constatat că 38 dintre ele au încălcat legislaţia.

„De când au început să crească facturile am primit foarte multe reclamaţii pe adresa ANPC”, a spus Dolot.

În acest context, ANPC a derulat de la 30 august și până la data de 28 septembrie controale la 92 de operatori comerciali din sectorul energetic, inclusiv filialele acestora din teritoriu, fiind constatate abateri la 38 de companii.

În ceea ce privește numărul amenzilor, directorul ANPC anunță că au fost date 39 de sancțiuni, 29 dintre acestea fiind amenzi.

„Din totalul de 92 de operatori controlaţi, în cazul a 38 am constatat abateri şi am dat 39 de sancţiuni, 21 fiind amenzi. Amenzile pe care le dă ANPC nu sunt în cuantum foarte mare, însă avem măsuri care trebuie aplicate şi acestea sunt cele mai importante”, a afirmat Dolot.

Totodată, el a mai subliniat faptul că în cazul în care se descoperă că anumite companii nu aplică măsurile stabilite de autoritate, se poate merge până la suspendarea activităţii respectivei firme, în contextul în care consumatorii sunt păcăliți, ei neavând pregătire necesară pentru a se putea informa.

Amenzi pe bandă rulantă date de ANPC

„O practică des întâlnită este publicitatea mincinoasă. Firmele spuneau în media şi în reclame că au preţul cel mai bun, dar când intrai pe comparatorul de preţuri de la ANRE de fapt erau pe locul 5-6. În acest fel i-au păcălit pe consumatorii care nu aveau pregătirea necesară să se informeze”, a continuat Dolot.

În același timp, directorul ANPC mai prezintă și o altă măsură abuzivă a firmelor. Potrivit acestuia, este vorba despre modificarea preţului din contract în timpul derulării acestuia, chiar dacă, la semnarea contractului, compania a oferit un preţ fix.

„Mă refer la furnizorii care garantau un an preţul fix, apoi după câteva luni şi-au dat seama că nu mai pot susţine acel preţ şi au făcut adrese prin care îi anunţă pe clienţi că li se va modifica preţul. Aceasta este clar o clauză abuzivă”, a subliniat preşedintele ANPC.

El a mai amintit că în acest sens au fost emise cinci decizii de încetare a practicilor incorecte. Dintre acestea, trei au fsot în Bucureşti, una în judeţul Mureş şi a cincea în Timiş.

„Preţul final din ofertă trebuie să fie cu toate taxele incluse, însă în unele oferte făcute consumatorilor au existat anumite tarife, taxe care nu erau precizate, iar consumatorii nu cunoşteau preţul final. Am sancţionat operatorii economici care aveau astfel de practici. Aceşti operatori economici au înţeles şi au respectat deciziile”, a adăugat reprezentantul ANPC.