Inspectorii ANPC au făcut prăpăd pe litoral, oferind într-un comunicat de presă, detalii despre ce nereguli s-au descoperit. Astfel, au fost verificaţi 322 operatori economici, din localitățile Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costinești și Mamaia, constatându-se abateri la 268 dintre aceștia ( 83%). Au fost aplicate 386 sancţiuni din care 233 avertismente şi 153 amenzi contravenţionale, în valoare de 063.000 de lei. În plus, au fost dispuse 16 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.

Dintre abaterile constatate s-au aflat deficiențe privind etichetarea produselor la textile, jucării și produse alimentare, în sensul că etichetele nu aveau înscrise datele obligatorii menționate de lege (compoziția textilelor, în cazul jucăriilor – avertismente și recomandări speciale destinate vârstei copiilor sau elementelor de periculozitate, marcaj CE neconform, prezența la vânzare a jucăriilor notificate prin sistemul de alertă RAPEX sau fără a avea licență pentru a putea fi comercializate -, lipsa precizării termenului de valabilitate al produselor comerciale sau prezența acestuia pe etichetă ilizibil ori în locuri greu vizibile etc.).

Problemele semnalate de ANPC

S-au constatat deficiențe privind indicarea prețurilor pe toate produsele expuse la comercializare și menționarea prețurilor per unitatea de măsură dar și deficiente privind lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import de pe eticheta produsului.

Alte nereguli s-au constatat la comercializarea de produse în locații fără a deține autorizarea necesară. Deficiențe privind condițiile igienico-sanitare în cazul prestării serviciilor de alimentație publică sau cazare turistică sau utilizarea unor produse și proceduri nesigure în cadrul activității de prestare de servicii de alimentație publică au fost alte lucruri constatate de ANPC.

Nu în ultimul rând, nerespectarea condițiilor de depozitare a materiilor prime, în conformitate cu prevederile producătorului de pe eticheta produsului, nerespectarea vecinităților produselor, în spațiile frigorifice, din unele blocuri alimentare dar și omercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depașită au fost aspru sancționate de inspectorii ANPC.

Cei de la ANPC i-au sancționat și pe cei care au utilizat practici comerciale incorecte, înșelătoare sau pe cei care nu au respectat măsurile dispuse în cadrul controalelor anterioare.

Activitatea COMANDAMENTULUI LITORAL 2020 va continua până la finalul sezonului estival, iar comisarii ANPC vor veghea permanent, în această perioadă, modul în care operatorii economici care își desfășoară activitatea la malul Mării Negre respectă drepturile consumatorilor aflați în vacanță.