“Merkel l-a surprins pe Tom Enders (patronul EADS). Nu se aştepta la o asemenea opinie negativă în privinţa tranzacţiei. Din cauza ei acordul nu a putut merge înainte”, a declarat Dick Olver pentru cotidianul The National din Abu Dhabi. Dick Olver, care s-a aflat în vizită la Abu Dhabi, a apărat ferm logica comercială a tranzacţiei, care ar fi permis BAE să controleze 40% din noul gigant în domeniul apărării şi EADS 60%.“Aceasta ar fi creat cea mai competentă, mai competitivă şi mai avansată pe plan tehnologic dintre societăţile în domeniul apărării în lume”, a afirmat el.

“Francezii au dorit-o, dar nu şi germanii. Guvernul britanic a fost extrem de util”, a declarat Dick Olver, referindu-se la negocierile care au precedat anunţarea proiectului de fuziune. La 10 octombrie, compania de avioane europeană EADS şi fabricantul de arme britanic BAE Systems au renunţat să fuzioneze pentru a crea un gigant care ar fi fost numărul unu mondial din sector în faţa americanilor de la Boeing, un eşec pe care patronul EADS îl atribuie intransigenţei Berlinului.
Prin fuziunea cu BAE, EADS ar fi putut spera că va scăpa de influenţa pe care Parisul şi Berlinul o exercită asupra lui şi că va accede la cea mai mare piaţă din domeniul apărării din lume, SUA.

Sursa: Agerpres